Afbeelding
Eigen foto

Wethouder staat open voor overleg: ‘Parkeermeter Oude Dorp later’

8 februari 2021 om 12:30 Overig

AMSTELVEEN Wethouder Floor Gordon is bereid betaald parkeren op een later moment in te voeren in het Oude Dorp dan nu gepland en over die invoering te overleggen met bewoners en ondernemers. Dat verklaarde zij donderdag in de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN).

Het Oude Dorp behoort tot de nieuwste plekken waar de gemeente betaald parkeren wil invoeren. Het plan stuit daar echter op veel kritiek. Volgens voormalig wijkplatformsecretaris bewoner Arold Boekhout is er over de plannen voor betaald parkeren geen enkele participatie met bewoners geweest. “De parkeerdruk in het Oude Dorp wordt voornamelijk veroorzaakt door parkerende ambtenaren,” zei hij. “Als we dat oplossen, dan neem je al veel van de parkeerdruk weg.” Ook vanuit de raad klonken stemmen om in overleg te gaan.

Volgens wethouder Floor Gordon staat het betaald parkeren los van andere ontwikkelingen in het Oude Dorp. “We passen hier dezelfde regels toe als overal in Amstelveen. Van de gebieden waar we nu betaald parkeren willen invoeren, hebben we juist het Oude Dorp vooraan gezet, omdat er excessief veel reacties vandaan zijn gekomen van bewoners en ondernemers, waaruit blijkt dat velen daar graag betaald parkeren willen. Ondernemers willen bereikbaar zijn en bewoners kunnen hun auto niet kwijt. De planning staat voor ons niet vast, we kunnen de volgorde veranderen om ruimte te geven aan participatie.” Gordon liet wel blijken niet te voelen voor lang uitstel, omdat de nood hoog is in het Oude Dorp.

RONDVRAAG Later op de avond bracht Michel Becker (AVA) de participatie in het Oude Dorp in het algemeen ter sprake: “Er is in het Oude Dorp niet alleen onbegrip over het betaald parkeren, maar ook over de facelift en vooral de verkeersplannen, waartegen wel tachtig bezwaarschriften zijn ingediend. Bewoners en ondernemers voelen zich daar nauwelijks over gehoord. Een deel van de plannen is zelfs al in uitvoering, terwijl de afhandeling van de bezwaarschriften nog niet is afgerond.” Becker vroeg het college opnieuw in overleg te gaan.

Wethouder Rob Ellermeijer stelde daar tegenover dat er juist veel participatie in het Oude Dorp is geweest: “Uitgebreider dan vereist is,” zei hij. “Over de facelift, waar we veel positieve reacties op krijgen, heeft de raad in 2020 besloten. Over de bezwaarschriften over het verkeer komt later in februari duidelijkheid. Er zijn inderdaad werkzaamheden in het Oude Dorp, maar dat betreft noodzakelijk onderhoud. Zaken waar bezwaren tegen zijn ingebracht, worden daarbij niet meegenomen.”

Lennart de Looze (GroenLinks) stelde voor onderzoek te doen naar hoeveel betrokkenen de plannen nou steunen en afwijzen. “Tegenstanders laten zich wel horen, maar het is moeilijk een beeld te krijgen van hoe de verhoudingen in het Oude Dorp precies liggen.” Volgens Ellermeijer is het geen zaak van meeste stemmen gelden. “Mensen zijn het niet altijd eens met het resultaat van participatie en voelen zich dan niet gehoord. Maar bewoners denken er verschillend over en er spelen ook belangen als verkeersveiligheid. We hebben naar een aantal zaken nog eens extra onderzoek laten doen. Het blijft voor het gemeentebestuur een afweging van belangen.”

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie