Afbeelding
Foto Unsplash

Alles wat je moet weten over overdrachtsbelasting

9 augustus 2022 om 08:44 Partnercontent

Ga jij binnenkort een huis kopen? Dan is het woord ‘overdrachtsbelasting’ vast al langs gekomen. Maar wat is overdrachtsbelasting precies en hoeveel moet je betalen? Wij vertellen je in dit artikel alles wat je over overdrachtsbelasting moet weten. We leggen uit wat het is, waarvoor het wordt gebruikt en hoe je het betaalt. Ook vertellen we over de verschillende regelingen die er zijn voor de overdrachtsbelasting. Dus lees snel verder!

Wat is overdrachtsbelasting precies?

Overdrachtsbelasting is de belasting die in Nederland wordt geheven bij de overdracht van een woning. Deze belasting bedraagt 2% van de aankoopwaarde van je nieuwe woning en wordt alleen belast bij bestaande woningen. Koop jij een nieuwbouwwoning? Dan betaal je deze belasting niet. In plaats daarvan betaal je een omzetbelasting die vaak verwerkt is in de koopprijs.

Je betaalt de overdrachtsbelasting aan de notaris of bijvoorbeeld de lokale makelaar Amstelveen zodra je daar een huis op de kop tikt.

Hoe betaal je overdrachtsbelasting?

In de meeste gevallen betaal je overdrachtsbelasting aan de notaris. De notaris is degene die ervoor zorgt dat de overdracht van het huis soepel verloopt. Het is belangrijk om te weten dat je overdrachtsbelasting niet altijd direct hoeft te betalen. Je kunt bijvoorbeeld een betalingsregeling treffen met de notaris.

Wanneer krijg ik vrijstelling van overdrachtsbelasting?

Ben jij een huizenkoper tussen de 18 en 35 jaar? Dan krijg jij een vrijstelling voor de overdrachtsbelasting als je een woning van maximaal € 400.000 koopt. Vanaf 1 januari 2023 is dit bedrag maximaal € 440.000. De kopers moeten voldoen aan de voorwaarden. Zo moeten ze bij een notaris beloven dat ze zelf in de woning gaan wonen. De woning mag dus niet verhuurd worden.

Wanneer je gebruik wilt maken van de vrijstelling zijn er een aantal voorwaarden:

  • De koper is meerderjarig (18) en jonger dan 35 jaar.
  • De koper heeft de vrijstelling van overdrachtsbelasting niet eerder ontvangen en verklaart dit schriftelijk.
  • De koper gaat zelf in de woning wonen (het zogenoemde hoofdverblijf criterium). Daarvoor vult de koper de Verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling in.
  • De woning is niet duurder dan € 400.000. Vanaf 1 januari 2023 is dit bedrag maximaal €440.000.

Wij hopen dat dit artikel veel duidelijk maakt over overdrachtsbelasting. Heb je vragen dan kan de plaatselijke makelaar, zoals makelaar Zaandam je helpen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie