Burgemeester Tjapko Poppens (rechts) reikte de onderscheiding uit aan Gertjan Kaspers.
Burgemeester Tjapko Poppens (rechts) reikte de onderscheiding uit aan Gertjan Kaspers. Foto: Nathan Reinds

Koninklijke onderscheiding voor kinderoncoloog Gertjan Kaspers uit Amstelveen

28 september 2022 om 10:00 Overig

AMSTELVEEN Professor dr. Gertjan Kaspers uit Amstelveen is op 26 september 2022 benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De onderscheiding werd uitgereikt door burgemeester Tjapko Poppens tijdens het jaarlijkse World Child Cancer Charity diner in Amsterdam. Professor Kaspers is hoogleraar kinderoncologie aan de Vrije Universiteit (VU) en kinderoncoloog en directeur van het Academy & Outreach programma van het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie. In zijn lange loopbaan heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de verbetering van de overlevingskansen van kinderen met kanker, niet alleen in Nederland maar wereldwijd. Zijn doel is elk kind met kanker genezen, met een optimale kwaliteit van leven.

Professor Kaspers werkt sinds 1986 bij het VU medisch centrum (VUmc). Als kinderoncoloog en hoogleraar kinderoncologie begeleidde hij tal van arts-assistenten en promovendi en deed hij verschillende baanbrekende onderzoeken. Hij is expert op het gebied van Acute Myeloiede Leukemie (AML) bij kinderen. Daarnaast speelde hij een belangrijke rol bij de oprichting van het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie in Utrecht waardoor de kinderoncologie in Nederland op één plek werd geconcentreerd.

LAGE INKOMENSLANDEN Sinds 2013 is Professor Kaspers kinderoncoloog en directeur van het Academy & Outreach-programma bij het Prinses Maxima Centrum. Het Outreach programma heeft tot doel kinderoncologische centra in lage inkomenslanden te helpen met kennis en kunde, met name in Indonesië, Kenia en Malawi. Kaspers maakt zich sterk voor het verbeteren van de overlevingskansen en kwaliteit van leven van kinderen in deze landen. Mede door zijn niet-aflatende inzet en onderzoek is de overlevingskans van kinderen met kanker wereldwijd significant gestegen.

Naast zijn werk zet Kaspers zich in voor tal van andere organisaties. Zo was hij bestuurslid van Stichting Wereld Zonder Kinderkanker, lid in de Raad van Toezicht van Stichting Kinderoncologie Nederland, vrijwilliger bij Stichting Semmy, actief bij de Rotaryclub Amsterdam Spinoza, bestuurslid stichting VUmc Kinderstad, vrijwilliger bij Stichting Care for Kosovo en oprichter en voorzitter van Stichting World Child Cancer NL.

INSPIREREN Kaspers wordt door collega’s omschreven als een excellent onderzoeker, een fijne collega en een bevlogen arts die zeer betrokken is bij zijn patiëntjes en hun ouders. Daarbij weet hij als geen ander mensen te inspireren en te mobiliseren voor zijn missie en droom: een wereld waar elk kind met kanker gelijke toegang heeft tot behandeling en zorg.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie