Burgemeester Tjapko Poppens reikte de koninklijke onderscheiding in Utrecht uit aan prof. dr. Ton de Boer.
Burgemeester Tjapko Poppens reikte de koninklijke onderscheiding in Utrecht uit aan prof. dr. Ton de Boer. Gemeente Amstelveen

Koninklijke onderscheiding voor prof. dr. Ton de Boer uit Amstelveen

Overig

AMSTELVEEN Professor dr. Ton de Boer uit Amstelveen is woensdag 22 juni benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De koninklijke onderscheiding werd uitgereikt door burgemeester Tjapko Poppens bij zijn afscheid als hoogleraar in de Domkerk in Utrecht. Ton de Boer is hoogleraar Grondslagen van de Farmacotherapie bij de Universiteit Utrecht en voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Hij was de afgelopen periode regelmatig te zien in nieuwsuitzendingen en talkshows in verband met procedures rond toelating van coronavaccins. 

Ton de Boer studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam en promoveerde in 1990 aan de Universiteit Leiden. Hij is arts, epidemioloog en klinisch farmacoloog en sinds 2001 hoogleraar Grondslagen van deFarmacotherapie aan de Universiteit Utrecht. Hij was onder meer onderwijsdirecteur van de bachelor- en master opleiding farmacie, maar gaf zelf ook graag onderwijs en begeleidde maar liefst 34 promovendi. Als hoofd van het departement farmaceutische wetenschappen zorgde hij voor een omslag in de apothekersopleiding, waarbij meer focus op de behandeling van de patiënt kwam te liggen.

[VERBINDING TUSSEN MENSEN] Professor de Boer wordt door collega’s en studenten omschreven als een excellente wetenschapper en docent. ‘Helder, toegankelijk en bevlogen, iemand die altijd zoekt naar verbinding tussen mensen, zowel binnen als buiten de academische wereld’.

Sinds 2017 is De Boer voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. In die rol zet hij zich in voor de verbetering van informatie aan patiënten. De Boer vindt dat patiënten in begrijpelijke taal geïnformeerd moeten worden over de geneesmiddelen die zij gebruiken. Als voorzitter van het CBG legde hij tijdens de coronaepidemie regelmatig op de televisie uit welke complexe afwegingen een rol spelen bij de goedkeuring van geneesmiddelen en vaccins. Ook kon hij helder uitleggen hoe de coronavaccins werken en waarom ze volgens het CBG veilig en verantwoord zijn.

Daarnaast vervulde De Boer diverse veelal onbezoldigde posities binnen de klinische farmacologie en maatschappelijke organisaties, waaronder: secretaris en penningmeester van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Farmacologie en Biofarmacie, voorzitter van de certificeringscommissie, mede-initiatiefnemer en voorzitter van PAOFarmacie (onafhankelijk postacademisch onderwijs voor apothekers), voorzitter van het KNMP en medeoprichter en bestuurslid van Asian Eye Care.

advertentie