De statische bewaking door marechaussees bij de ingang van Joodse instellingen verdwijnen. De marechaussees krijgen een meer dynamischere rol
De statische bewaking door marechaussees bij de ingang van Joodse instellingen verdwijnen. De marechaussees krijgen een meer dynamischere rol Koninklijke Marechaussee

VVD Amstelveen met Joodse gemeenschap in gesprek over veiligheid

23 februari 2022 om 11:55 Overig

AMSTELVEEN Hoewel Amstelveen ook voor de Joodse gemeenschap een relatief veilige plek is, zijn
er in de gemeente ook zorgen over de veiligheid van deze gemeenschap. Zo hebben de veranderingen in de beveiliging van Joodse instanties die een aantal weken geleden zijn aangekondigd voor veel onrust en onduidelijk gezorgd.  De VVD Amstelveen maakt zich daar zorgen over en heeft om die reden contact gezocht met de Sjoel Amstelveen en de Joodse Gemeente Amsterdam om hierover te praten.

In de nieuwe beveiligingsaanpak gaat de statische bewaking door marechaussees bij de ingang van Joodse instellingen verdwijnen. De marechaussees krijgen een meer dynamischere rol en ze kunnen ook de buurt verkennen. Een brief die de organisaties hierover eind januari van de gemeente Amsterdam hebben ontvangen, heeft voor veel onrust gezorgd. Ook de lokale partij Actief voor Amstelveen (AvA) liet weten zich zorgen te maken over de beveiliging van Joodse instellingen in Amstelveen en stelde hierover vragen aan burgemeester Tjapko Poppen. De zorgen worden gedeeld door VVD Amstelveen die nu in gesprek is gegaan met de Joodse gemeenschap.

TERRORISTISCHE DREIGING “iedereen praat over instanties en gebouwen die beveiligd moeten worden maar we hebben het hier over mensen en die dienen ook gehoord te worden. Als het gaat om de Joodse gemeenschap kunnen we geen concessies doen wat betreft beveiliging. Niet alleen vanwege de gruwelijkheden uit het verleden maar vooral ook vanwege de huidige terroristische dreiging,” aldus  David Koekoek (kandidaat-raadslid van VVD Amstelveen en bestuurslid bij de Joodse Gemeente Amsterdam).

COMMUNICATIE De bestuursleden van Sjoel Amstelveen waren volgens de VVD blij met het luisterend oor en gaven aan dat zij niet per definitie negatief stonden tegenover het de nieuwe beveiligingsaanpak. Wel gaven zij aan dat de communicatie hierover niet optimaal was en dat zij graag beter geïnformeerd willen worden. Ook willen ze  graag afspraken maken over hoe de kwaliteit van de nieuwe aanpak wordt gemeten en geëvalueerd. Jigal Markuszower (Bestuurslid bij de Joodse Gemeente Amsterdam) gaf aan zich overvallen te voelen door de nieuwe maatregel: “De communicatie over de maatregel is ronduit slecht geweest.”

PERIODIEK OVERLEG Volgens VVD-gemeenteraadslid Benjamin Smalhout is goede communicatie van belang is bij dit soort belangrijke kwesties. Hij ziet graag dat er in Amstelveen een periodiek overleg komt met burgemeester Tjapko Poppens. “Dit is in het verleden ook langjarig goed gegaan en ik zie dit overleg graag weer terugkomen.” 

SAMENWERKING MET ANDERE PARTIJEN De veiligheid van de Joodse gemeenschap is voor de VVD Amstelveen een belangrijke prioriteit. De partij kondigt aan zich ook in de komende raadsperiode in te gaan zetten om onder meer de Joodse gemeenschap een veilige plek te geven in de gemeente. Daarvoor is goede samenwerking binnen de gemeenteraad met andere partijen volgens de VVD essentieel. Zo werkt de VVD bijvoorbeeld goed samen met de Amstelveense PvdA-fractie, beaamt ook PvdA- kandidaat-raadslid Guy Muller. “Deze samenwerking gaat heel goed en Amstelveen staat voor de Joodse gemeenschap”. Ook is de samenwerking met de lokale partij Actief voor Amstelveen (AvA) al jaren goed. “Wij dragen graag bij aan de veiligheid van Joods Amstelveen. Zo hebben wij de Shalom-verklaring gesteund en zullen wij waakzaam blijven,” aldus AVA-fractievoorzitter Michel Becker;

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie