In het Amsterdamse Bos vinden vanaf half november tot en met eind februari dunningen plaats.
In het Amsterdamse Bos vinden vanaf half november tot en met eind februari dunningen plaats. Pixabay

Kap van bomen in Amsterdamse Bos om ‘buurbomen’ meer groeiruimte te geven

7 november 2021 om 16:00 Overig

AMSTELVEEN In het deel van het Amsterdamse Bos aan weerszijden van de Bosbaan vinden vanaf half november tot en met eind februari 2022 zogenaamde ‘dunningen’ plaats.  Zoals in ieder winterseizoen wordt in een deel van het Amsterdamse Bos een aantal bomen gekapt. Daardoor krijgen de ‘buur-bomen’ die blijven staan, meer groeiruimte en licht. Zo kunnen ze uitgroeien tot stevige gezonde bomen en zijn daardoor beter bestand tegen ziekten en stormen.

Door deze dunningen kan het nog relatief jonge Amsterdamse Bos zich goed ontwikkelen tot een gezond bos met grote bomen. De exemplaren die moeten wijken worden eerst gemarkeerd. Vervolgens worden omgezaagd of geringd. Bij ringen wordt in de bast rondom de boom een cirkel ingezaagd, waardoor de sapstroom wordt onderbroken en de boom langzaam afsterft. Staand hout heeft volgens de bsbeheerders een belangrijke functie voor bijvoorbeeld vogels, insecten en schimmels.

Het dode hout van de omgezaagde bomen blijft in het bos liggen. Hiervan profiteren allerlei mossen, planten en dieren. In de eerste 25 meter vanaf de de paden worden de meeste stammen wel weggehaald. Dit past in het beeld van een parkbos dat het bosbeheer in een deel van het Amsterdamse Bos nastreeft.

De werkzaamheden worden op werkdagen uitgevoerd van 7.30 tot 16.00 uur. Bij mogelijk gevaarlijke situaties worden paden afgezet. Bosbezoekers worden verzocht hier rekening mee te houden. ‘Ga niet voorbij de afzettingen, ga niet in de bosdelen waar gewerkt wordt en houd honden aan de lijn,’ aldus de oproep van het bosheer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie