Het Amsterdamse Bos trekt een groeiend aantal bezoekers.
Het Amsterdamse Bos trekt een groeiend aantal bezoekers. Joop Touw

Amsterdamse Bos peilt ervaringen bezoekers met online enquête in kader nieuw Bosplan

8 september 2021 om 11:54 Natuur en milieu

AMSTELVEEN Het Amsterdamse Bos is een online enquête gestart waarin bezoekers zich kunnen uitspreken over hun ervaringen bij bezoek aan het bos. Het is onderdeel van het participatieproces dat is opgezet na de inspraak op het Bosplan Amsterdamse Bos 2020-2030.

Bezoekers kunnen zich door deelname aan de enquête onder meer uitspreken over hun ervaringen met drukte en incidenten in het Bos. Daarnaast toetst de enquête de mening over een beperkte aanlijnplicht voor honden in het hoofdentreegebied bij de Bosbaan en op de doorgaande hoofdpaden en –wegen.

Omdat het Bos en de gemeente Amstelveen het belangrijk vinden dat honden ook in het hoofdentreegebied kunnen blijven loslopen, wordt onderzocht of er bijvoorbeeld twee losloopgebieden en een zwemstrand ingericht kunnen worden. Ook mensen zonder hond kunnen hun mening geven.

TOENEMEND AANTAL BEZOEKERS De uitvoering van een aantal punten uit het Bosplan pakken Amsterdam en Amstelveen gezamenlijk op. De evaluatie van het hondenbeleid is daar één van. Dat is nodig omdat de afgelopen 20 jaar het bezoek aan het Bos gestegen van 4,5 miljoen naar meer dan 6 miljoen bezoeken per jaar.  Het toenemend aantal bezoeken gaat echter gepaard met een verstoring van de natuurontwikkeling en incidenten, waarbij regelmatig honden betrokken zijn. Dit is de reden dat in het Bosplan 2020 – 2030 is opgenomen om in een participatief proces te kijken naar mogelijke aanpassing van het huidige beleid. Belangrijk uitgangspunt daarbij is dat honden en hun baasjes welkom blijven in het Bos. 

PARTICIPATIE Op advies van participatie-experts is voor een enquête gekozen, vanwege de beperkingen die de coronamaatregelen opleveren. Deze participatievorm biedt volgens het Amsterdamse Bos zo veel mogelijk mensen de ruimte om hun mening te geven. Zowel het Amsterdams burgerpanel als het Amstelveens burgerpanel kunnen de enquête invullen en een aantal Amstelveners en Amsterdammers die willekeurig zijn geselecteerd worden gebeld.

De enquête is te vinden op onderzoek.amsterdam.nl en het invullen kost ongeveer 10 minuten. De vragenlijst blijft tot en met 26 september open staan. Wie een inspraakreactie heeft gegeven op het Bosplan heeft al bericht over de enquête ontvangen.

Naar verwachting zijn de resultaten van de enquête aan het begin van de herfst bekend. Op basis van deze resultaten, een online vervolggesprek over de aanpassingsvoorstellen en inrichting van nieuwe gebieden en adviezen van experts worden concrete maatregelen uitgewerkt. De resultaten en de maatregelen zijn naar verwachting in het najaar bekend en zijn vervolgens te vinden op amsterdamsebos.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie