Sinterklaas begroet kinderen bij een eerdere ontvangst op het Stadsplein.
Sinterklaas begroet kinderen bij een eerdere ontvangst op het Stadsplein. Naomi Heidinga

Ook dit jaar nog aangepaste ontvangst van Sinterklaas in Amstelveen

Overig

AMSTELVEEN De traditionele intocht van Sinterklaas in Amstelveen met een optocht door diverse wijken gaat ook dit jaar niet door. Wel vindt er op zaterdag 13 november een mini-intocht in het Stadshart met ontvangst van de goedheiligman op het Stadsplein plaats. Het Sinterklaascomité heeft dat al enige tijd geleden besloten vanwege de toen nog heersende onduidelijkheid over de coronamaatregelen, vertelt Hugo van der Kooij van het comité. “De organisatie van een dergelijke grote intocht vergt veel voorbereiding en er is ook veel geld mee gemoeid, onder meer voor de inhuur van de benodigde verkeersregelaars. Je wilt niet dat dat allemaal voor niets is.” 

Het is het tweede achtereenvolgende jaar dat de traditionele intocht niet door gaat als gevolg van de coronapandemie. Normaliter trekt er dan een hele stoet door Amstelveen met Sint te paard, tientallen pieten en diverse muziekgroepen. Het sinterklaascomité haalde hier vorig jaar al in  vroeg stadium een streep door omdat het geen mogelijkheid zag om dit veilig voor iedereen te organiseren. Dit jaar moest het comité opnieuw besluiten om de traditionele intocht te schrappen, vanwege de toen nog heersende onzekerheden rond de coronamaatregelen.

[MINI-INTOCHT] Dat betekent echter geenszins dat Amstelveen de aanvang van de Sinterklaastijd stilletjes voorbij laat gaan. Op zaterdag 13 november (tevens de dag van de landelijke aankomst van Sint) vindt er een soort mini-intocht plaats in het centrum van Amstelveen, zo vertelt Hugo van der Kooij. “Om half twaalf vertrekt Sint te paard op de Rembrandtweg ter hoogte van de rotonde in de Groen van Prinstererlaan. De rotonde hoeft niet afgezet worden en het verkeer kan gewoon doorrijden. De Sint rijdt daarna begeleidt door zijn garde en een pietenband naar het Stadsplein. Daar wordt hij rond kwart voor twaalf in gezelschap van veertig roetveegpieten ontvangen door de burgemeester en de kinderburgemeester. Dat gebeurt op een podium dat met hekken wordt afgezet waarbuiten kinderen en hun ouders zich kunnen opstellen. 

[VERPAKT STROOIGOED] Volgens Van der Kooij is dat allemaal mogelijk binnen de coronaregels. “Sint en de pieten gaan geen handen schudden en de pieten gaan ook geen los strooigoed met de hand uitdelen, het strooigoed wordt verpakt. Zo als de vlag er nu bijhangt, kan alles gewoon doorgaan nu de 1,5 metermaatregel is geschrapt. We hebben de plannen gisteren nog met de gemeente besproken. Alleen als er onverhoopt nog een corona-herfstgolf komt en er weer strengere maatregelen van kracht worden, kan dat nog veranderen.”

[VIDEOFILM] Vorig jaar moest het Sinterklaascomité op het laatste moment wel een streep halen door de plannen voor een aangepaste ontvangst op het Stadsplein. Als alternatief voor de geschrapte intocht was toen het idee bedacht om op een afgeschermd deel van het plein de ontvangst met een gelimiteerd publiek plaats te laten vinden. Vanwege de toen verder aangescherpte coronamaatregelen bleek dat echter toch niet mogelijk te zijn. Er werd toen in samenwerking met Marloes Smit van kinderkrant Amstelkids een videofilm over de ontvangst van Sint in Amstelveen gemaakt die scholen in de klassen konden vertonen.

Deze samenwerking is zo goed bevallen dat besloten is om dit jaar weer een videofilm te maken. In de film spelen kinderen ook een belangrijke rol als reporter. De werving hiervoor gaat binnenkort van start. "Het script is inmiddels voor 90 procent klaar en binnenkort gaan we de scènes opnamen," aldus Van der Kooij. De scholen krijgen de film ook dit jaar aangeboden zodat ze die na de intocht aan de leerlingen kunnen vertonen.

[VEILIGHEIDSMAATREGELEN] Als de coronaregels met ingang van 1 november eventueel verder versoepeld worden, ziet het Sinterklaascomité geen mogelijkheden om het programma alsnog uit te breiden.  "We zijn nu al zes weken bezig met de voorbereidingen. Als je een grotere intocht wil houden vraagt dat een veel langere voorbereidingstijd vanwege alle veiligheidsmaatregelen die getroffen moeten worden met een stoet door Amstelveen te kunnen trekken. En ook de centjes spelen mee vanwege de noodzakelijke inhuur van verkeersregelaars.¨

Om de intocht te kunnen houden, krijgt het Sinterklaascomité subsidie van de gemeente. "Daarnaast krijgen we steun van Albert Heijn die onder meer voor het strooigoed en voor voorzieningen voor de 75 vrijwilligers zorgt." Van der Kooij hoopt dat de traditionele intocht vanaf volgend jaar wel weer gewoon gehouden kan worden. 

advertentie