Annakerk
Annakerk Google Streetview

Urbanuskerk en Annakerk worden 25 november oranje belicht

18 november 2019 om 11:26 Overig

AMSTELVEEN De Annakerk en Urbanuskerk kleuren maandagavond 25 november oranje. Dat gebeurt in het kader van de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, die is uitgeroepen door de Verenigde Naties. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. Amstelveen sluit zich dit jaar aan bij de internationale campagne ´Orange the World´ die op 25 november van start gaat.

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45 procent. Met de campagne wordt daar aandacht voor gevraagd. Wethouder Floor Gordon (Emancipatie en Discriminatie) geeft bij de Urbanuskerk in Amstelveen rond 17.45 uur het startsein om de twee kenmerkende Amstelveense kerktorens een avond oranje te kleuren.

Bij huiselijk geweld zijn vrouwen vijf keer meer dan mannen slachtoffer. De meeste meldingen zijn afkomstig van omstanders of politie. De overgrote meerderheid van vrouwen doet geen aangifte of melding omdat zij zich schaamt. Vooral als er sprake is van seksueel geweld. Wethouder Floor Gordon: "Dit taboe moet worden doorbroken. Daarom vragen we met Orange the World aandacht voor geweld tegen vrouwen en roepen we op om alle vormen van geweld te melden, ook bijvoorbeeld kindermishandeling. Hulp zoeken is echt nodig, geweld stopt niet vanzelf. Een belangrijke stap hierin is bewustwording over de aard en omvang van het probleem," aldus wethouder Floor Gordon.

Bij een acuut dreigende situatie kan 112 worden gebeld. Slachtoffers en getuigen van huiselijk geweld kunnen Veilig Thuis Amsterdam-Amstelland, het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling, dag en nacht bellen op 0800 - 2000. Een hulpverlener biedt een luisterend oor en kan advies geven of professionele hulp helpen zoeken. Het centrum Seksueel Geweld Amsterdam-Amstelland (CSG) biedt een plek waar slachtoffers van aanranding of verkrachting alle hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben. HET SCG werkt ook samen met met ziekenhuizen en Veilig Thuis. Het CSG is 24 uur per dag bereikbaar via: 0800 – 0188.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie