Wethouder Floor Gordon las voor aan kleuters op basisschool School of Understanding.
Wethouder Floor Gordon las voor aan kleuters op basisschool School of Understanding. Gemeente Amstelveen

Burgemeester en wethouder lezen voor bij start Nationale Voorleesdagen

25 januari 2023 om 14:52 Onderwijs

AMSTELVEEN Vandaag zijn de Nationale Voorleesdagen (25 januari – 5 februari) van start gegaan. In Amstelveen las wethouder Floor Gordon in dat kader voor aan de kleuters op basisschool School of Understanding. De wethouder droeg voor uit het prentenboek van het jaar ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’ van Joukje Akveld en Jan Jutte. Ook burgemeester Tjapko Poppens las voor in de openbare bibliotheek en bij Kinderdagverblijf Hestia.

De Nationale Voorleesdagen hebben als doel het voorlezen te bevorderen aan baby’s, peuters en kleuters. Volgens wethouder Floor Gordon (Onderwijs) is voorlezen belangrijk: “Het is goed voor de ontwikkeling en leesvaardigheid van je kind. Want voorlezen stimuleert hun fantasie en gevoel voor taal. Hoe eerder je ermee begint, hoe beter.”

Burgemeester Tjapko Poppens voegt daaraan toe dat samen een boek lezen of bekijken en erover praten leuk en gezellig is voor ouders en kinderen. ‘Kinderen die veel zijn voorgelezen hebben daar later profijt van als ze zelf leren lezen.”

(Tekst gaat door onder de foto)


Burgemeester Tjapko Poppens las onder meer voor op kinderdagverblijf Hestia. - Foto: Gemeente Amstelveen

VOORLEESEXPRESS 

De gemeente vindt voorlezen belangrijk en geeft daarom subsidie aan de Voorleesexpress. DIe richt zich op het voorlezen aan kinderen van 2,5 tot en met 8 jaar. Zij bieden leesbevorderingsprogramma’s om de taalontwikkeling te bevorderen en laaggeletterdheid tegen te gaan. De VoorleesExpress betrekt en begeleidt ouders, zodat zij hun kinderen ook na het voorleestraject een taalrijke omgeving kunnen bieden. Zie voor meer informatie VoorleesExpress Amstelland.

BOEKSTARTCOACH 

Verder kent de gemeente Amstelveen ook een BoekStartcoach. Deze geeft op het consultatiebureau tips over welke boekjes geschikt zijn om samen met een baby of peuter te lezen en hoe dat op een leuke manier gedaan kan worden. De bibliotheek in Amstelveen heeft ook speciale spreekuren waar met ouders in gesprek gegaan wordt over het belang van voorlezen en motiveren ouders om naar de bibliotheek te gaan en deel te nemen aan de voorleestrajecten. Voor meer info BoekStartcoach op debibliotheekamstelland.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie