leerlingen van het Ulrich von Hutten Gymnasium uit Berlijn Tempelhof-Schönenberg volgenden een gezamenlijk programma met leerlingen van het KKC.
leerlingen van het Ulrich von Hutten Gymnasium uit Berlijn Tempelhof-Schönenberg volgenden een gezamenlijk programma met leerlingen van het KKC. KKC

Leerlingen uit Duitse zusterstad van Amstelveen op bezoek bij KKC

4 oktober 2022 om 11:25 Onderwijs

AMSTELVEEN Vijftien leerlingen van het Ulrich von Hutten Gymnasium uit Berlijn Tempelhof-Schönenberg hebben een bezoek gebracht aan het Keizer Karel College (KKC). Het Berlijnse stadsdeel is een zusterstad van Amstelveen. Het KKC had Voor de uitwisseling een uitgebreid programma samengesteld dat draaide om diversiteit en inclusiviteit.

Aan bod kwamen naast de Gouden Eeuw en het koloniale verleden van ons land, ook het belang van een ‘Gender & Sexuality Alliance’ op scholen. De Amstelveense wethouders Marijn van Ballegooijen en Floor Gordon kwamen langs om het belang van dit onderwerp te onderstrepen.

NIEUWE VRIENDSCHAPPEN “De stedenband tussen Tempelhof-Schöneberg en Amstelveen bestaat al 65 jaar. Dit soort initiatieven houdt de relatie levend en relevant. Niet alleen door met elkaar in gesprek te zijn over inclusie en diversiteit, maar ook doordat er nieuwe vriendschappen ontstaan,” aldus Floor Gordon. Collega--wethouder Marijn van Ballegooijen is verheugd dat het Keizer Karel College en het Ulrich Von Hutten Gymnasium deze uitwisseling hebben georganiseerd. “Inclusie en diversiteit is een belangrijk thema. Dat de leerlingen hiermee een week lang intensief bezig zijn geweest, is heel waardevol. Ik hoop dat het hen en anderen helpt om zichzelf te kunnen zijn.”

COMING-OUT Doel van de is om leerlingen uit verschillende landen met elkaar kennis te laten maken. Tijdens de uitwisseling leven en leren de deelnemers samen en doen ze mee aan een gezamenlijk programma. Dat betrof onder andere een workshop van de John Blankenstein Foundation over het thema ‘Sport en Inclusiviteit’. Ex-tophockeyer Pepijn Keppel kwam op bezoek om te vertellen over zelfacceptatie en zijn coming-out nadat hij de sportwereld verliet. Ook gingen de leerlingen zelf aan de slag op het hockeyveld, waar zij verschillende teambuildingactiviteiten deden.

ZWARTE PIET De Duitse gasten kregen ook de gelegenheid de Nederlandse cultuur en het verleden te verkennen. Zo gingen ze op excursie naar het Tropenmuseum en The Black Archives, werd er gedebatteerd over Sinterklaas, Zwarte Piet en de Duitse ‘Nikolaus’ traditie en bezochten ze het Homomonument bij de Westerkerk in Amsterdam. Bij het fotomuseum Foam volgden ze een workshop over straatfotografie en het thema ‘Diversiteit en Inclusiviteit’. Dit ter voorbereiding op het eindproduct van de uitwisseling: een fotoreportage gemaakt door de leerlingen.

GESLAAGD “Naar mijn mening was deze uitwisselingsweek meer dan geslaagd, stelt Jurjen Wilschut, docent Duits op het KKC en medeorganisator van deze uitwisseling. “Het is bijzonder om te zien hoe goed de Duitse en Nederlandse leerlingen met elkaar overweg konden. Zij hebben in velerlei opzichten van elkaar geleerd en ook in het docentteam heerste een positieve sfeer. Ik ben erg blij, dat we deze uitwisseling opgezet hebben en zie er erg naar uit deze in de komende jaren te continueren en uit te bouwen.”

In maart 2023 vertrekken 15 leerlingen van het Keizer Karel College richting Duitsland. Beide scholen kijken bijzonder uit naar een langdurige samenwerking en hopen veel van elkaar te kunnen leren. 


Wethouders Marijn van Ballegooijen en Floor Gordon kwamen ook langs tijdens het bezoek van de leerlingen uit de Duitse zusterstad. Foto; KKC

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie