Een van de voorgestelde woongebouwen voor Uilenstede, met onderin voorzieningen zoals horeca.
Een van de voorgestelde woongebouwen voor Uilenstede, met onderin voorzieningen zoals horeca. Zadelhoff /Maarsen Groep

Wethouder blijft hopen op toestemming voor groter Uilenstede

2 februari 2023 om 13:47 Nieuwbouw

AMSTELVEEN Wethouder Floor Gordon blijft hoop houden dat Uilenstede kan worden uitgebreid met meer studentenwoningen. Dat antwoordde zij woensdag in de gemeenteraad op vragen van PvdA-raadslid Arnout van den Bosch. Die wees op de recente verklaring van minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) in een Kamerdebat over Schiphol dat hij niet mee kan werken aan bouw van 2.500 studentenwoningen in Uilenstede/Kronenburg.

“Maar zijn medewerking is nodig omdat de huidige regels (voor woningbouw rond Schiphol) de studentenwoningen niet toestaan,” zei Van den Bosch. “De woningnood onder studenten en andere jongeren is echter enorm. Hoewel de meeste grote onderwijsinstellingen in Amsterdam gevestigd zijn, heeft ook Amstelveen een verantwoordelijkheid om bij te dragen aan het verminderen van dit probleem.”

Gordon antwoordde dat Harbers ook aangaf dat hij met zijn collega-minister De Jonge alsnog mogelijkheden gaat verkennen. “Intussen hebben wij het gebied Uilenstede/Kronenburg voorgedragen voor NOVEX Schiphol,’ zei Gordon. “Dat betreft de aanpak van gebieden nabij Schiphol waarvan de ontwikkeling complex is en waarin Rijk, de provincies, gemeenten en waterschappen samen werken aan oplossingen. De minister heeft toegezegd hierover de Kamer in de tweede helft van dit jaar te informeren.” 

Gordon zei er ‘alle vertrouwen’ in te hebben dat samenwerking met het ministerie en de NOVEX-aanpak tot een goede oplossing kan leiden. “Hoe dat er precies uit gaat zien weten we nog niet,” zei ze. “Maar we moeten iets met dit gebied en dat wordt ook zeker in Den Haag onderkend.”

Van den Bosch vroeg ook of er wellicht meer woonruimte voor studenten gecreëerd kan worden door de regels voor woningdelen door woningcorporaties te versoepelen. Volgens wethouder Adam Elzakalai leidt woningsplitsing ten gunste van studenten er echter toe dat andere groepen woningzoekenden meer in de knel komen. Het college van B en W steunt het idee van woningsplitsen daarom niet.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie