Wethouder Floor Gordon (Duurzaamheid):
Wethouder Floor Gordon (Duurzaamheid): "Vanaf 27 maart biedt de gemeente de gratis tegelservice bijna wekelijks aan.” Gemeente Amstelveen

Amstelveners kunnen weer aan de slag met tegelwippen in de tuin

22 maart 2023 om 12:18 Natuur en milieu

AMSTELVEEN Amstelveen doet ook dit jaar weer mee aan het NK Tegelwippen. Het ludiek opgezette kampioenschap is bedoeld om inwoners te stimuleren om tegels in hun tuin te vervangen voor groen. Wie hieraan meedoet kan vanaf maandag 27 maart tot en met eind oktober zijn of haar tegels gratis laten ophalen op speciale ophaaldagen. De tegelservice is bijna elke maandag actief. 

Amstelveen eindigde vorig jaar op de 7de plek in de categorie middelgrote gemeentes, die 34 deelnemers telde. In Amstelveen werden 23.697 tegels bij 186 inwoners opgehaald. Dit jaar wil de gemeente een nog hogere score halen.

KLIMAATVERANDERING

Het NK Tegelwippen past bij de plannen van de gemeente om Amstelveen voor te bereiden op het veranderende klimaat. Aanpassingen zijn nodig om de toename van neerslag en de effecten van de verwachte stijging van temperatuur op te vangen. Een groen ingerichte tuin kan in de zomer tot 7 graden koeler zijn en dat is in een hete periode heel aangenaam. 

(tekst gaat door onder de foto)


Tegels die plaats hebben gemaakt voor groen, worden door de gemeente opgehaald. - Gemeente Amstelveen

OVERTREFFEN

“Iedere tegel eruit in ruil voor groen draagt hieraan bij. Vorig jaar hebben we 23.697 tegels opgehaald, waarmee Amstelveen 2.133 vierkante meter groener is geworden. Dat willen we dit jaar overtreffen en daarom bieden we dit jaar vanaf 27 maart de gratis tegelservice bijna wekelijks aan,” aldus wethouder Floor Gordon (Duurzaamheid).

WELZIJN MENS EN DIER

Aan het NK Tegelwippen doen dit jaar 115 gemeenten mee. Het doel is om zoveel mogelijk tuinen groen(er) te maken. Dat helpt om wateroverlast bij hevige regenbuien te verminderen, koelte te bieden in tijden van hitte, water vast te houden bij droogte en de leefruimte voor planten en dieren te vergroten. Bovendien is een groene leefomgeving volgens de organisatoren van het kampioenschap goed voor het welzijn van mens en dier. Ook inwoners die een geveltuintje hebben of willen aanvragen kunnen gebruikmaken van de service.

GRATIS TEGELSERVICE

De gemeente haalt de tegels vanaf maandag 27 maart tot en met eind oktober op. Op de website amstelveenrainproof.nl staat alle informatie (ook in het Engels) over het NK Tegelwippen en de ophaaldagen. Inwoners kunnen zich via deze site aanmelden voor de gratis tegelservice. Aanmelden kan tot uiterlijk woensdag voorafgaand aan de ophaaldag. Alleen tuintegels worden opgehaald, dus geen ander (tuin)afval. Vanaf zaterdag voorafgaand aan de ophaaldag om 16.00 uur tot uiterlijk 7.30 uur op de ophaaldag kunnen de tegels op de dichtstbijzijnde straathoek worden gezet.

Hieronder filmpje met uitleg over het NK Tegelwippen:


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie