Merel
Merel Jasmijn Fotografeert

Column Jasmijn Fotografeert: Lijsters

25 februari 2023 om 08:00 Natuur en milieu Jasmijn Fotografeert

AMSTELVEEN Al vele jaren ben ik gepassioneerd wildlife-fotograaf. Ik was vaak in Afrika te vinden. In de coronatijd moest ik het dichterbij huis zoeken. Zodoende ben ik de polders en parken van Amstelveen gaan verkennen en ben ik me meer gaan focussen op vogels. Er ging een nieuwe wereld voor me open en sindsdien ben ik fervent vogelaar.

Eerst wist ik ook wel onderscheid te maken tussen een zanglijster en een merel, maar ik had geen idee dat een merel een lijsterachtige is ... Een ingewikkeld verhaal wellicht, maar ‘lijster’ is een familienaam en geen soortnaam. Onder de lijsterfamilie vallen soorten als de merel (linksonder het vrouwtje), de zanglijster (rechtsboven), de grote lijster (linksboven) en de koperwiek (rechtsonder).

Ook kramsvogels en beflijsters maken deel uit van de lijsterfamilie. Koperwieken en kramsvogels kun je mooi waarnemen in de herfst en winter in besdragende struiken. Mijn enige beflijster ooit heb ik gezien op Texel. Dit is een zogenaamde ‘doortrekker’, die in de winter verder naar het zuiden vliegt en in ons land alleen een tussenstop maakt tijdens de lange reis.

Volg me op Instagram voor meer vogelfoto’s: jasmijn_fotografeert

 Grote lijster
Zanglijster
Koperwiek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie