Bart Kanis en Mieke van der Zwaan worden toegesproken door de jury.
Bart Kanis en Mieke van der Zwaan worden toegesproken door de jury. GroenLinks Amstelveen

Twee Amstelveners onderscheiden met het Groene Lintje

23 januari 2023 om 14:30 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Mieke van der Zwaan en Bart Kanis zijn zondagavond onderscheiden met het ‘Groene Lintje’. Dat gebeurde tijdens de nieuwjaarsreceptie van GroenLinks Amstelveen. De twee kregen hun Groene Lintje uit handen van juryvoorzitter Jacqueline de Maa, wethouder in Ouder-Amstel.

Het Groene Lintje werd door GroenLinks uitgereikt om Amstelveners in het zonnetje te zetten die zich inzetten voor de medemens en voor Amstelveen, en op die manier bijdragen aan een beter, groener, socialer Amstelveen. Het was de bedoeling om mensen te onderscheiden die hun goede werk in stilte doen. Er waren zes mensen genomineerd.

‘ALLE INZENDINGEN HADDEN MOETEN WINNEN’

Juryvoorzitter De Maa had slecht geslapen van de taak om een winnaar aan te wijzen: “Alle inzendingen hadden moeten winnen. Hoe kies je tussen mensen die allemaal goed werk doen? De bijdrage van degene die buren helpt is niet minder belangrijk dan de inzet van iemand die helpt in een verzorgingstehuis. Het werk van mensen die vuil rapen is niet minder belangrijk dan het werk van de inwoner die het groen helpt verzorgen.”

DUURZAAMHEID IS RODE DRAAD

Uiteindelijk ging het lintje voor groen gedrag naar Mieke van der Zwaan. ‘De rode draad in alles wat zij doet is duurzaamheid. Ze handelt vanuit een bewuste levensstijl, voor zichzelf en anderen,’ aldus het juryrapport. ‘Ze maakt bewuste keuzes als ze boodschappen doet, houdt de omgeving schoon door afval op te ruimen, heeft een ruilkastje in haar tuin en maakt kinderkleding van oude kleren. Ze verplaatst zich uitsluitend met het openbaar vervoer of op de fiets.’

SOCIALE OPSTELLING

De tweede winnaar was Bart Kanis. Het juryrapport prijs zijn sociale opstelling: ‘In de flat waarin hij woont staat hij voor iedereen klaar. Hij helpt mensen die de Nederlandse taal onvoldoende beheersen en maakt hen wegwijs in de buurt, en vervoert ze zelfs naar huisarts of ziekenhuis als dat nodig is. Hij lost problemen van bewoners op, ruimt zwerfvuil op en onderhoudt de contacten met Eigen Haard.’ De jury waardeert enorm de bescheidenheid waarmee Bart zoveel mensen op zoveel manieren ondersteunt.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie