In Amstelveen vraagt Soroptimist Amsterdam-Zuid/Amstelveen aandacht voor de actie door de verkoop van oranje tulpenbollen.
In Amstelveen vraagt Soroptimist Amsterdam-Zuid/Amstelveen aandacht voor de actie door de verkoop van oranje tulpenbollen. Marianne de Bordes

Annakerk en Urbanuskerk kleuren oranje voor actie ‘Orange The World’

11 november 2021 om 13:26 Maatschappelijk

AMSTELVEEN De Annakerk aan de Amsterdamseweg en de Urbanuskerk in Bovenkerk kleuren donderdag 25 november oranje ten teken dat Amstelveen meedoet aan Orange the World, de campagne om wereldwijd geweld tegen vrouwen tegen te gaan. Voor het derde jaar organiseert de Soroptimistclub Amsterdam-Zuid/Amstelveen deze actie in samenwerking met de gemeente Amstelveen. Behalve het verlichten van de torens heeft de organisatie met de verkoop van oranje tulpenbollen in Amstelveen ook al 2.900 euro opgehaald voor Orange the World.

De Verenigde Naties lanceerde op 25 november 2014 de succesvolle campagne ‘Orange The World’ om geweld tegen vrouwen te stoppen. Meer dan 90 landen hebben zich eraan verbonden. De actieperiode waarin maatschappelijke organisaties, waaronder Soroptimist International, wereldwijd actie voeren tegen geweld tegen vrouwen loopt van 25 november (Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen) tot en met 10 december (Dag van de rechten van de mens). Om deze doelstelling kracht bij te zetten worden zoveel mogelijk gebouwen zestien dagen lang in oranje licht gezet.
Wereldwijd krijgt 1 op de 3 vrouwen met geweld te maken in haar leven. Dat kan allerlei vormen aannemen, van seksuele intimidatie tot aanranding en verkrachting, van huiselijk geweld tot doodslag en van gedwongen huwelijken tot genitale verminking. De kleur oranje staat voor opgaande zon, positief symbool voor de toekomst zonder geweld.

THEMA 2021 In 2021 is het thema van de campagne in Nederland preventie. Bij de aanpak van geweld zijn niet alleen signalering, melding en hulpverlening belangrijk maar er moet ook geïnvesteerd worden in het voorkomen van geweld door het bij de wortels aan te pakken. ‘Daar kan iedereen aan bijdragen’, zegt de Soroptimistclub. ‘Belangrijk is vooral om niet alleen vrouwen en meisjes, maar nadrukkelijk ook mannen en jongens te betrekken.’

Tijdens de Orange the World campagne worden mensen opgeroepen om zich medestander in de strijd tegen geweld te verklaren. Dit kan door het ondertekenen van de #medestanderpledge op orangetheworld.nl. Hiermee geeft de ondertekenaar aan dat hij/zij zich wil inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden.

ORANJE PIN VOOR DONATIE Wie in november of december een donatie doet van 10 euro of meer krijgt een Orange Pin thuisgestuurd. Via de website www.orangetheworld.nl kan eenvoudig een eenmalige donatie worden gedaan. Met 10 euro kan al één vrouw of man bereikt worden om geweld te stoppen. Soroptimist International roept iedereen op mee te doen aan deze campagne.

Wie te maken heeft met intimidatie of geweld kan bellen met 0800-2000 of in noodgevallen met 112.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie