Afbeelding
Gemeente Amstelveen

Plan voor experiment met basisbanen goedgekeurd door gemeenteraad

30 september 2021 om 17:45 Maatschappelijk

AMSTELVEEN De raad is woensdag akkoord gegaan met een motie om een proef te beginnen met ‘basisbanen’. Deze banen zijn bedoeld voor mensen die al jaren in de bijstand zitten en geen enkel perspectief hebben op enige andere vorm van werk.

Basisbanen zijn niet bedoeld voor doorstroming naar reguliere banen, de deelnemers mogen er geen financiële nadelen van ondervinden en de banen mogen geen regulier werk verdringen. De proef wordt na anderhalf jaar geëvalueerd en dan wordt bekeken hoe verder. De motie werd ingediend door GroenLinks-raadslid Stieneke Kruijer. “Een basisbaan is beter dan bijstand,” zei ze. “Het verdienen van een salaris geeft zelfrespect en dat draagt bij aan het voorkomen van psychische en fysieke problemen. Het gaat om werk dat nuttig is voor de samenleving en past bij de betrokken persoon. Helaas gaat het nu nog maar om vijf mensen, maar ik droom ervan dat er basisbanen komen voor iedereen in dezelfde omstandigheden. Het Amstelveense project kan bijdragen aan de landelijke invoering van basisbanen.”

Guido Dennenbroek (PvdA) zei dat Amstelveen met het project ‘een pionier’ is. Marina Casadei (SP) had nog wel wat twijfels. “We zijn niet tegen basisbanen, maar welk perspectief krijgt de bijstandsgerechtigde die een basisbaan aanneemt? Hoe wordt voorkomen dat mensen na twee jaar weer in de WW en bijstand terechtkomen? En krijgen ze dezelfde rechten als mensen in reguliere banen wat betreft pensioen, vakantiegeld, doorbetaling bij ziekte, enzovoort?”

EER Wethouder Marijn van Ballegooijen vond het een eer met de basisbanen te kunnen beginnen. “We behoren inderdaad tot de eerste gemeenten die hiermee gaan experimenteren,” zei hij. “Daardoor weten we niet precies wat we gaan aantreffen en daarom is een proef belangrijk.” Tegen raadslid Casadei zei hij dat hij het voorkomen van een terugval in WW en bijstand niet kan garanderen. “We kunnen dan wel zorgen voor goede begeleiding.” Hij zei verder dat de basisbanen gaan vallen onder de cao voor medewerkers van sociale werkplaatsen.

In Amstelveen begon de discussie over basisbanen een jaar geleden. “We begonnen toen met grote meningsverschillen,” zei Van Ballegooijen. “Maar door schuren en schaven zijn we gekomen tot een voorstel waar we nu allemaal achter staan. Dat vind ik heel mooi.” De raad ging dan ook unaniem akkoord.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie