D66-raadslid Tawros Aslanjan diende de motie in over het woningsplitsen.
D66-raadslid Tawros Aslanjan diende de motie in over het woningsplitsen. René de Leeuw

Raad unaniem voor woningsplitsen: klein stapje in strijd tegen woningnood

30 september 2021 om 16:34 Wonen

AMSTELVEEN De raad heeft woensdagavond een motie van D66 aangenomen om onderzoek te doen naar het splitsen van grote woningen in kleinere, opdat meer mensen kans maken op een woning.

Doel van woningsplitsen is het terugdringen van het woningtekort door starters meer kans te geven op de woningmarkt. “Ook kunnen door splitsen ouderen en mindervaliden langer zelfstandig in hun eigen woning blijven wonen,” aldus D66-raadslid Tawros Aslanjan. Voor het onderzoek staan wat hem betreft veiligheid en leefbaarheid voor de buurt voorop en moeten er eisen komen over zaken als minimale vloeroppervlakte, geluidsisolatie, brandveiligheid en parkeerdruk. Aslanjan wees erop dat andere gemeenten in de regio, zoals Amsterdam, Haarlem, Zaanstad en Diemen woningsplitsen al enige jaren toepassen.

Het idee werd positief ontvangen in de raad. Wel waarschuwde Arnout van den Bosch (PvdA) voor het gevaar dat huisjesmelkers van splitsen profiteren: “Twee kleine woningen leveren hun immers meer op dan één grote,” zei hij. “En drie heel kleine woningen nog meer.” Jacqueline Solleveld Olthof (BBA) waarschuwde bovendien voor prijsopdrijving en speculatie. Aslanjan zei dat het niet de bedoeling is om massaal woningen te gaan splitsen: “Het gaat er in de eerste plaats om dit te onderzoeken. Een uitkomst kan zijn dat we een pilot houden om te kijken hoe het gaat.” Hij erkende het gevaar van huisjesmelkers: “We willen geen beleggers uit Moskou die hier woningen kopen en die vervolgens splitsen om er dan geld mee te verdienen. In het onderzoek moet juist worden meegenomen hoe je dat voorkomt.” Volgens Aslanjan zijn rijtjeswoningen voor splitsen minder geschikt. “Maar je kunt wel denken aan woningen met op de begane grond een winkel en woonruimte erboven.” Wethouder Ellermeijer was positief over de motie en de raad nam deze unaniem aan.

ZELF BEWONEN Een andere motie kwam van Lennart de Looze van GroenLinks. Hij ziet graag dat inwoners die hun huis willen verkopen, dit bij voorkeur doen aan mensen die er ook daadwerkelijk in gaan wonen. Dit om huisjesmelkers en beleggers buitenspel te zetten. “Dit is op vrijwillige basis,” zei De Looze. “Maar de gemeente zou verkopers hiertoe kunnen verleiden en steun kunnen verlenen bij het vastleggen hiervan.” Paul Feenstra (VVD) vond het idee ‘ontzettend sympathiek’, maar plaatste grote vraagtekens bij de juridische aspecten: “Hoe kun je als gemeente optreden in privaatrechtelijke overeenkomsten tussen burgers? En hoe zit het met de handhaving?” Jacqueline Höcker (Lijst Höcker) vroeg zich af: “Als een huisjesmelker overbiedt met 100.000 euro, wat doe je dan?” Michel Becker (AVA) noemde de motie ‘naïef’. PvdA-raadslid Arnout van den Bosch wees op de morele kant van de zaak. “Het blijft een individuele afweging,” zei hij. “Maar ik zal dit zelf zeker in praktijk brengen mocht ik ooit mijn huis willen verkopen.”

Wethouder Rob Ellermeijer ontraadde de motie. Hij onderschreef onder meer de bezwaren van Feenstra, vooral wat betreft de uitvoerbaarheid. De raad verwierp de motie met 9 stemmen voor en 26 tegen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie