Afbeelding
Pixabay/Snapwiresnaps

Gemeenteraad wil proef beginnen met basisbanen voor mensen zonder kans op werk

16 september 2021 om 13:00 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Amstelveen wil gaan experimenteren met basisbanen. Dat is werk voor mensen die langdurig in de bijstand zitten en onmogelijk aan de slag kunnen komen. Het werk moet gaan bestaan uit voor de maatschappij nuttige zaken.

Kort voor de vakantieperiode dienden GroenLinks en PvdA een motie in met de wens om voortvarend aan de slag te gaan met een basisbanen-proef. Andere fracties vonden het toen te snel gaan en wilden er eerst uitgebreider over praten. Dat laatste is woensdagavond gebeurd in een raadscommissie en het ziet ernaar uit dat de raad in de vergadering van 29 september akkoord gaat met een proef. Voorwaarden voor basisbanen zijn dat de overheids-cao geldt en tenminste het minimumloon wordt betaald. Verder mogen basisbanen niet komen in de plaats van regulier werk. Dat betekent dat het moet gaan om werk dat nu blijft liggen. Gedacht wordt aan werk bij de gemeente, op scholen, in wijken of verpleeghuizen.

PERSPECTIEF In Groningen zijn al basisbanen. Daar geldt dat pogingen van kandidaten om via re-integratietrajecten te komen tot regulier werk, niet zijn gelukt en dat zij geen perspectief meer hebben op regulier werk. Voor Amstelveen schat het college de doelgroep op zo’n veertig personen. Uitgegaan wordt van 32 uur werken per week. Motivatie is belangrijk, de kandidaten beslissen zelf of ze een basisbaan accepteren. Het college wil 200.000 euro uittrekken voor tien basisbanen voor een proefperiode van een jaar.

In de commissie leefden nog wel vragen over wie er precies voor in aanmerking komen. Wethouder Marijn van Ballegooijen was daar duidelijk over. “Ondanks de vele mogelijkheden op onze arbeidsmarkt en ondanks vele mogelijkheden om mensen bij het vinden van werk te ondersteunen, blijven er toch mensen over die uiteindelijk geen werk vinden. Dat is wrang,” zei hij. “Het gaat niet om mensen met een arbeidsbeperking. Voor hen zijn er al tal van regelingen. Waar het precies in zit, weten we niet, maar we vinden wel dat deze mensen een baan moeten kunnen krijgen. Een proef is nodig om na te gaan: wat kom je zoal tegen? En wat doet het met mensen?” Meer dan in Groningen wil Van Ballegooijen voor het werk zelf uitgaan van wat er bij iemand past en wat hij of zij kan. “Het is een onderdeel van de proef om te zien wat voor basisbanen we eigenlijk precies gaan krijgen. Dat kunnen we tevoren moeilijk zeggen.”

VARIATIE Bert de Pijper (ChristenUnie) vroeg zich af: “Waarom dat minimum van 32 uur per week? Kan dat niet ook voor minder uren? Dat kan wellicht nuttig zijn voor mantelzorgers of als er geen kinderopvang is.” Van Ballegooijen gaf aan dat als blijkt dat 32 uur teveel is, de proef moet worden aangepast. Burgerraadslid Wil Seiffers (AVA) vroeg zich af waarom Amstelveen kiest voor één jaar en niet voor drie, net als Groningen. Volgens Van Ballegooijen moet in een jaar voldoende geleerd kunnen worden over de haalbaarheid, maar de uiteindelijke duur van de proef wil hij aan de raad zelf overlaten. Hij zei er wel bij dat de proef geld kost. De wethouder popelt om te beginnen. “Het is mij een genoegen om in Amstelveen zo’n proef te houden,” zei hij.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie