Burgemeester Tjapko Poppens (midden) in gesprek met Mehmet Sahin uit Turkije.
Burgemeester Tjapko Poppens (midden) in gesprek met Mehmet Sahin uit Turkije. René de Leeuw

Wandelend Nederlands leren met taalcoaches

8 september 2021 om 10:00 Overig

AMSTELVEEN Taalhuis Amstelland en Vrijwilligerscentrale Amstelland hielden zaterdag een zogeheten ‘Taalwandeling’. Taalcoaches wandelden met hun taalmaatjes in het Stadshart om al pratend de Nederlandse taalvaardigheid van de maatjes te vergroten. Ook burgemeester Tjapko Poppens liep mee.

Het is prachtig wandelweer wanneer de deelnemers zich verzamelen in de Bibliotheek Stadshart. Amstelveen telt veel inwoners uit alle werelddelen. Het is voor hen plezierig als zij naast taalcursussen daadwerkelijk Nederlands kunnen spreken. Dat doen zij met taalcoaches. “We onderscheiden vijf groepen die hun Nederlands willen verbeteren,” zegt Dirma Nagelhout, coördinator van Taalhuis Amstelland. “Expats, vluchtelingen, arbeidsmigranten, mensen bij wie liefde in het spel is en Nederlanders die minder goed lezen en schrijven. We hebben 270 taalcoaches, allemaal vrijwilligers, die elk één of twee taalmaatjes onder hun hoede hebben. Wekelijks zijn ze één tot anderhalf uur samen. Dan lezen ze bijvoorbeeld samen de krant en praten ze over van alles. De coaches kunnen mensen zijn uit het onderwijs, de IT-wereld, bankiers, van alles. We kijken wel goed of zij echt geschikt zijn. Ze moeten passie hebben voor taal, empathisch vermogen hebben en interesse voor andere culturen.”

KROOS De tientallen coaches en maatjes gaan wandelen in kleine groepjes. Burgemeester Poppens vertrekt met een coach en vluchtelingen uit Turkije en Venezuela. Op het Stadsplein vertelt hij over de bioscoopplannen en later gaat het ook over politiek. De route voert vooral over groene paden rond het Stadshart. In de Stadstuin valt de met een dikke krooslaag bedekte vijver op, zodat Poppens het woord ‘kroos’ kan onderwijzen. En hij kan zo iets laten zien wat je niet in alle buitenlanden hebt. Poppens is vol lof over het coachesproject: “Het helpt mensen met een andere taal zich in Amstelveen thuis te voelen en omgekeerd is het voor de  vrijwilligers een verrijking door de kennismaking met andere culturen.” 

De Turkse vluchteling Mehmet Sahin is anderhalf jaar geleden naar Nederland gekomen. “Het is best moeilijk een nieuw leven op te bouwen in een ander land en een nieuwe taal te leren,” zegt hij. “En Nederlands is zeker voor volwassenen moeilijk, want ik merk dat het voor mijn kinderen makkelijker is.” In Turkije werkte hij als ingenieur: “Ik hoop in Nederland snel werk te vinden, dat is nog niet gelukt.”

Nanette van der Horst is vandaag voor de eerste keer taalcoach. Een kennis haalde haar over mee te doen aan de wandeling. “Ik vind het verrassend leuk om te doen,” vertelt ze na afloop. “We praatten over van alles, ook over hoge huren en huizenprijzen.” Van der Horst schrijft in het dagelijks leven teksten voor websites van de Rijksoverheid. “Die moeten op taalniveau B1 zijn, oftewel: zoveel mogelijk mensen moeten ze kunnen begrijpen.” Een perfecte achtergrond voor een taalcoach. Toch aarzelt ze nog. “Ik ben freelancer en dat maakt het lastig om mij voor wekelijkse afspraken vast te leggen.”

Nieuwe coaches zijn welkom: vrijwilligerscentrale-amstelland.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie