Een deel van de leitjes die het niet haalden.
Een deel van de leitjes die het niet haalden. PR

Actie ‘Kunst gaat het dak op’ gesloten: vakjury kiest kunstleitjes voor expositie Museum JAN

3 november 2021 om 17:30 Kunst

AMSTELVEEN De actie ‘Kunst gaat het dak op’ voor het herstel van de St. Urbanuskerk in Bovenkerk is gesloten. De leitjes kunnen niet meer ingeleverd worden. 

Van de circa 180 verkochte leitjes aan amateurkunstenaars zijn er circa 130 weer ingeleverd. Er zwerven dus nog zo’n 50 leitjes in het rond. De organisatie kreeg weleens de vraag of de leitjes weer opgehaald konden worden als de actie voorbij was, want het kunstwerk was zo goed gelukt. Dat verklaart misschien waarom niet alle leitjes teruggekomen zijn, denkt de stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus. ‘We houden ons echter aan de belofte van de actie: Kunst gaat het dak op.’

DE JURY Afgelopen woensdag 27 oktober ging de vakjury bestaande uit burgemeester Tjapko Poppens, directeur van Museum JAN, Marieke Uildriks, en SAKB KunstLokaal vakdocent Dolly Pieterson aan de slag. De jury mocht een selectie van 30 leitjes maken uit alle inzendingen. Dat is haast niet te doen, want waar let je op?

Alle leitjes lagen uitgestald op een tiental tafels. De nummers op de leitjes waren niet te zien en volledig anoniem. Het moest helemaal plaatsvinden op basis van de afbeelding. Wat geen rol mocht spelen waren de oneffenheden die in het natuurlijke materiaal van de daklei zaten. Er was aan de kunstenaars geen thema aangegeven, waardoor er veel verschillen waren.

HOOG NIVEAU Dat het niveau van de inzendingen hoog is, bewijst bijgaande afbeelding van kunstwerken die de selectie niet gehaald hebben. Stuk voor stuk pareltjes die de moeite van het bekijken waard zijn. De dakleien die niet meegaan naar Museum JAN gaan komende week inderdaad het dak op. Wat de jury unaniem heeft ervaren was de ongelooflijke passie waarmee iedereen zich heeft ingezet. Dat maakt elke lei tot een uniek kunstwerk en zij complimenteren alle betrokkenen.


Marieke Uildriks lette er bijvoorbeeld op dat alle leeftijden vertegenwoordigd waren in de selectie. Bij een enkel leitje konden zij die opmaken uit de signatuur van de kunstenaar. Het vermoeden is dat de jongste kunstenaar 3 en de oudste 90 jaar is. Wat Marieke ook belangrijk vond was het tijdsbeeld van het kunstwerk. Het kunstwerk moest iets te vertellen hebben.

Dolly Pieterson lette erop dat de verscheidenheid van de inzendingen ook terugkwam in de selectie. Dus niet alleen maar Urbanuskerken en duiven. Ook de variatie aan gebruikte technieken vormde een criteria. In de gemeente Amstelveen wonen zo’n 130 nationaliteiten. Vanuit de diversiteitsgedachte was het voor Tjapko Poppens belangrijk dat die gewaarborgd werd. En ook het tijdsbeeld van gebeurtenissen rond de afgebrande kerk was voor deze Bovenkerker een item. Kortom, gedrieën is er een goed afgewogen selectie van 30 leitjes gemaakt.

GESELECTEERDEN De prijswinnaars zijn: Cor Bakker, Michaëlla Barentsen, Carin de Koning, Arie Dekker, Bettie Drooghmans, Manuel Fernandes Peres, A. Kleijn, Betty Kooij-Nieman, Madelon Landré, Ina Looijer, Nand Maas, Dolf Middelhoff, Bart Nagel, Nicolette Oosterhof-Heemskerk, Engel Peterse-Tax, Mientje Petrus, Ton Plasmeijer, Thyra Pottuijt, Jasmijn Pottuijt, Baris Pottuijt, Wilma Scholten, Frans Stokkel, Jarno v.d. Weerd, Ingrid van Blanken, Jolijn van Eerden, Nardic van Laar en Berny van Wieringen. En dan zijn er nog drie kunstenaars die anoniem hebben ingeleverd.

VERVOLG KUNST GAAT HET DAK OP De expositie ‘Kunst gaat het dak op’ wordt in Museum JAN gehouden van 5 tot en met 28 november in de bovenzaal. Deze bovenzaal is niet toegankelijk voor minder validen. Meedoen met de publieksjury kan door een top drie aan te geven. De drie kunstwerken die het meeste worden opgegeven, worden na de expositie overgebracht naar het torenmuseum van de St. Urbanuskerk. 

Op speciale dagen als monumentendag is het torenmuseum te bezoeken en zijn de winnende leitjes te bezichtigen.


Marieke Uildriks en Dolly Pieterson zoeken de mooiste leitjes uit. (Foto: © Dolf Middelhoff)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie