De Wieringerstraat in Amstelveen werd door de politie afgezet na de liquidatie.
De Wieringerstraat in Amstelveen werd door de politie afgezet na de liquidatie. Politie.nl

Tienerverdachte van liquidatie in Amstelveen hult zich in stilzwijgen

22 november 2022 om 13:48 Misdaad

AMSTElVEEN Ook tijdens zijn berechting is de inmiddels 17-jarige verdachte Amsterdam blijven zwijgen over de huurmoord die hij volgens het Openbaar Ministerie op 22 december vorig jaar zou hebben gepleegd. Slachtoffer was de 56-jarige Itzhak Meiri uit Almere. Hij werd, na een bezoek aan de tandarts onderweg naar zijn verderop geparkeerde auto, onder vuur genomen in de Wieringerstraat in Amstelveen. Meiri werd door drie kogels geraakt en overleed korte tijd later in een ziekenhuis.

Een dag na de moord arresteerde de politie een toen nog net 20-jarige andere verdachte uit Amsterdam. Hij reed op dat moment rond in de gehuurde auto die ook bij de moord zou zijn gebruikt. In januari pakte de politie de tweede nog jongere verdachte op. Hij was 16 op het moment dat hij Meiri in koelen bloede en tegen betaling zou hebben doodgeschoten. Vandaag en donderdag vindt bij de rechtbank Amsterdam het proces tegen de twee plaats.

SAMENGEWERKT Op een eerdere, inleidende zitting bepaalde de rechtbank dat de twee verdachten samen terecht moeten staan. Volgens het OM hebben zij zeer nauw samengewerkt bij de voorbereiding en uitvoering van de liquidatie. Minderjarigen worden in de regel niet in het openbaar berecht, maar de rechtbank vond in dit geval een uitzondering daarop noodzakelijk. Alleen zijn persoonlijke omstandigheden wordem dinsdag achter gesloten deuren besproken. Zijn ouders volgen de rechtszaak via een videoverbinding in een andere zaal.

RAP De jongen heeft geen woord over de gewelddadige gebeurtenissen willen zeggen en leek de zitting onbewogen over zich heen te laten komen. Wel heeft hij raps over de moord geschreven en die ingesproken op zijn telefoon, meent het OM. De rechtbank speelde de opnames dinsdag in de rechtszaal af. Hij rapt onder meer dat het slachtoffer is “gewist van de list” en dat hijzelf “most wanted” is. 

Meiri zou op een dodenlijst hebben gestaan. Hij was sinds jaar en dag een bekende in de Amsterdamse onderwereld en werd in het verleden veroordeeld tot een jarenlange celstraf wegens afpersing. De verdachten zouden hem geruime tijd hebben gevolgd, onder meer via een peilbaken dat onder zijn auto was geplakt.

BULLDOG De 20-jarige verdachte legde in juli in een politieverhoor een bekentenis af. Hij herhaalde dinsdag dat hij door ene Bulldog via Snapchat is benaderd voor de moordexercitie. Voor het overige wil hij over de achtergrond, opdrachtgevers en beloning niets kwijt. Ook heeft hij niet met naam en toenaam over de jongere verdachte verklaard; hij heeft het consequent over “de schutter”. Voor justitie staat vast dat dit de nu 17-jarige jongen is geweest. De 20-jarige fungeerde als chauffeur. Behalve zijn bekentenis bestaat het bewijs onder meer uit camerabeelden en DNA-sporen.

Donderdag komt het Openbaar Ministerie met de strafeisen in deze zaak. (ANP)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie