De Wieringerstraat werd door de politie afgezet na de liquidatie van een 56-jarige man.
De Wieringerstraat werd door de politie afgezet na de liquidatie van een 56-jarige man. Politie.nl

Verdachte bekent betrokkenheid bij liquidatie in Wieringerstraat Amstelveen

7 september 2022 om 14:30 Misdaad

AMSTElVEEN (ANP) De 21-jarige verdachte van directe betrokkenheid bij de liquidatie van een 56-jarige man in de Wieringerstraat Amstelveen, heeft na maandenlang zwijgen een uitvoerige bekentenis afgelegd. Dat bleek woensdag tijdens de derde inleidende zitting in zijn strafzaak.

De 56-jarige man werd op 22 december vorig jaar op klaarlichte dag doodgeschoten in de Wieringerstraat in Amstelveen Noord. De verdachte kon een dag later in Amstelveen worden opgepakt, in de auto die bij de moord zou zijn gebruikt. De tweede verdachte, een jongen van destijds 16 jaar (inmiddels 17), werd in januari gearresteerd. Ook in zijn zaak vindt woensdag een zitting plaats, achter gesloten deuren.

Het slachtoffer, Israëliër van geboorte, was sinds jaar en dag een bekende in de Amsterdamse onderwereld. In 2008 kreeg hij 6,5 jaar cel voor de miljoenenafpersing van Amsterdamse zakenlieden. Hij zou op een dodenlijst hebben gestaan. Over de achtergrond van de liquidatie is vooralsnog weinig tot niets bekend.

PEILBAKEN De uit Amsterdam afkomstige verdachte heeft verklaard dat hij niet de schutter is geweest. Hij heeft naar eigen zeggen de door hem gehuurde auto bestuurd waarmee de schutter op de plek des onheils is afgezet. Hij heeft op hem gewacht, om vervolgens samen te vluchten. Ook zou hij het slachtoffer in de periode voorafgaand aan de moord meerdere keren hebben gevolgd, nadat hij een peilbaken onder diens auto had geplaatst.

DNA-SPOREN Volgens het Openbaar Ministerie bevestigt de bekentenis eerdere onderzoeksbevindingen. In de gebruikte auto zijn van zowel de verdachte als zijn medeverdachte DNA-sporen gevonden. Bij een huiszoeking bij de 21-jarige Amsterdammer vond de politie een jas die vermoedelijk door de schutter is gedragen. Daarop is DNA van de medeverdachte ontdekt. Tevens beschikt justitie over een op een telefoon aangetroffen filmpje waarop is te zien dat de verdachten aan het proefschieten zijn.

Een persoonlijkheidsonderzoek van de verdachte heeft geen stoornissen aan het licht gebracht. Naar aanleiding van de bekentenis zal de psycholoog opnieuw een gesprek met hem voeren. 

MEDEPLEGERS Het OM ziet beide verdachten als medepleger van de liquidatie; zij zouden nauw hebben samengewerkt bij de uitvoering van het moordplan. De jonge medeverdachte heeft tot dusver niets willen verklaren.

De rechtbank heeft de inhoudelijke behandeling van de zaak gepland op 22 en 24 november. Het OM wil dat het tweetal samen terechtstaat, in één proces. Normaliter vinden strafprocessen tegen minderjarigen geheel achter gesloten deuren plaats. In dit geval zou de verdachte tiener in het openbaar terecht moeten staan; alleen zijn persoonlijke omstandigheden zou de rechtbank dan in beslotenheid bespreken, zonder pers en publiek. De rechtbank moet hierover nog een beslissing nemen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie