Vrouwe Justitia.
Vrouwe Justitia. Pixabay

Lange celstraf geëist tegen medeplichtige liquidatie in Amstelveen

4 november 2021 om 09:44 Misdaad

AMSTELVEEN De officier van justitie heeft 20 jaar celstraf geëist tegen een medeplichtige van een liquidatie die in december 2019 plaatsvond op het parkeerterrein bij een sportschool aan Escapade in Amstelveen. Hij was bijna 18 jaar toen hij twee jaar geleden op verschillende dagen voorverkenningen deed, twee mannen vervoerde die een 39-jarige man in Amstelveen zouden hebben doodschoten en de bestelbus waarin zij vluchtten in brand stak. Omdat hij op dat moment minderjarig was, stond de inmiddels 19-jarige Amsterdrammer op een zitting achter gesloten deuren bij de kinderrechter. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

De officier van justitie noemde de brute moord op de 39-jarige Amstelvener een schoolvoorbeeld van de verhardende en niets ontziende zware criminaliteit. Het slachtoffer werd doodgeschoten bij zijn auto terwijl op de achterbank van de auto zijn toen 5-jarig zoontje zat. De 19-jarige verdachte heeft zichzelf in februari 2020 bij de politie gemeld nadat er beelden bij Opsporing Verzocht over de moord waren uitgezonden. Hij zit sindsdien vast.

BRANDWONDEN Volgens het Openbaar Ministerie (OM) bestuurde de verdachte de bestelbus waarin de schutters werden vervoerd en zijn gevlucht. Hij zou ook de chauffeur zijn van de bus toen die werd gebruikt voor de voorverkenning bij de moord. Deze bestelbus werd kort na de moord brandend aangetroffen op de Buitensingel in Amsterdam. Volgens het OM heeft de verdachte de brand alleen of met zijn medeverdachten gesticht. Uit medische gegevens van de verdachte blijkt dat hij zich op de avond van de moord heeft laten behandelen in het ziekenhuis voor brandwonden aan het gezicht, de hals en zijn rechterhand.

DNA In de omgeving van het voertuig vond de politie verschillende kledingstukken waaronder een zwarte jas, trainingsbroek en oranje handschoenen. Op één van die handschoenen werd naast een bloedspoor van het slachtoffer ook DNA van de verdachte en een medeverdachte aangetroffen. Ook op de zwarte jas en de trainingsbroek werd DNA van de verdachte gevonden. De mouwen van de jas waren verschroeid en had de verdachte waarschijnlijk aan bij het in brand steken van de vluchtauto.

VOLWASSEN FEIT Volgens het OM heeft de destijds minderjarige verdachte met zijn daden een cruciale bijdrage heeft geleverd aan de liquidatie. “Het gaat hier om een zorgvuldig voorbereide en professioneel uitgevoerde moord die gepaard ging met bijzonder veel geweld waarbij verdachte op verschillende momenten in de voorbereiding, de uitvoering en de nasleep een cruciale rol heeft gespeeld. Een volwassen feit op volwassen wijze uitgevoerd”, aldus de officier van justitie in zijn requisitoir.

MEDEVERDACHTEN Ondanks dat hij zelf niet heeft geschoten kan hij door zijn bijdrage aan de moord als medepleger worden beschouwd, stelde de officier van justitie. De drie medeverdachten van 21, 24 en 27 jaar zitten vast in afwachting van de inhoudelijke behandeling van hun zaak in december van dit jaar. Twee van hen (21 en 27) worden ervan verdacht de 39-jarige Amstelvener te hebben doodgeschoten. De 24-jarige wordt verdacht van medeplichtigheid. Hij zou een peilbaken onder de auto van het slachtoffer hebben geplaatst en kort voor de moord weer hebben verwijderd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie