Afbeelding
Pixabay

25 jaar celstraf en twee keer vrijspraak in moordzaak Amstelveen

25 juli 2022 om 17:00 Misdaad

AMSTELVEEN De rechtbank in Amsterdam heeft de 27-jarige Jonathan C. maandag veroordeeld tot 25 jaar cel voor het doodschieten van Rachid Kotar, eind 2019 in Amstelveen. Het Openbaar Ministerie had vorige maand dertig jaar geëist. De rechtbank verweet C. “totaal gebrek aan respect” voor het leven van een ander en sprak van een gewetenloze moord.

Medeverdachten Jurviën M. (21) en ‘spotter’ Saifeddine M. (24) werden vrijgesproken. Tegen Jurviën M., volgens het OM een van de twee schutters, was vorige maand eveneens dertig jaar cel geëist. Volgens de rechtbank was hij de dag van de liquidatie op momenten weliswaar in het gezelschap van C., maar is er geen sluitend bewijs dat hem aan de moord koppelt.

Van Saifeddine M. staat vast dat hij een peilbaken heeft verwijderd van de auto van het slachtoffer, maar volgens de rechtbank “zijn er geen harde aanknopingspunten om te concluderen dat hij wist van het plan van de liquidatie”. Tegen hem was 22 jaar cel geëist. Het OM had betoogd dat Saifeddine M. ook een peilbaken onder het voertuig van Kotar had geplaatst, zodat de bewegingen van het slachtoffer konden worden gevolgd.

De 39-jarige Kotar werd op 12 december 2019 door twee mannen doodgeschoten op de parkeerplaats bij sportschool Health City aan Escapade. Zijn destijds 5-jarige zoontje, net klaar met zijn zwemles, was getuige. Hij zat op de achterbank van de auto, maar bleef ongedeerd. C. werd ook veroordeeld voor poging tot doodslag op het jongetje. Een van de kogels vloog door het geopende achterportier van de auto en miste het kind rakelings.

Op camerabeelden die bij de behandeling van de zaak werden getoond, is te zien hoe het slachtoffer op de bewuste dag met zijn zoontje aan zijn hand uit het zwembad kwam en naar zijn BMW liep. Op het moment dat hij het kind op de achterbank liet plaatsnemen, werd hij van achteren genaderd door twee in het donker geklede mannen die van dichtbij het vuur op hem openden. Kotar zakte na het eerste schot in elkaar. Terwijl hij op de grond lag, ging het schieten door. Een van de schutters sloeg daarnaast met een vuurwapen hard op zijn hoofd, vermoedelijk omdat het haperde.

De oranje handschoenen die deze schutter droeg, werden later gevonden in de buurt van de uitgebrande vluchtauto. Aan de buitenkant zaten schotresten en bloed van het slachtoffer, aan de binnenzijde het DNA van C. Die heeft altijd ontkend. Zijn raadsman kondigde direct na afloop hoger beroep aan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie