Willem Pel met dochter Frédérique.
Willem Pel met dochter Frédérique. HelemaalGroen

Willem Pel uit Amstelveen is actieve zwerfvuilraper

20 september 2023 om 12:17 Natuur en milieu

AMSTELVEEN  Willem Pel (77) woont in Amstelveen en is gepensioneerd jurist. Hij is een actieve zwerfvuilraper, aangestoken door dochter Frédérique die in Delft woont en op een gezamenlijke wandeling daar haar afvalgrijper meenam. Sindsdien volgt hij haar goede voorbeeld. Allebei doen ze dit werk omdat ze zich zorgen maken om het milieu, vooral peuken zijn zó giftig en er liggen zóveel.

Willem raapt geregeld in de wijk Middenhoven, hij vindt het geestig als mensen vragen of hij dit vrijwillig doet. Soms geven ze hem een blikje of flesje met statiegeld. Net als Frédérique gebruikt Willem de app HelemaalGroen, zo voelen ze zich verbonden met iedereen in het land die ook dit werk doet. Al wandelend combineert hij het nuttige met het aangename. 

Gemeente Amstelveen stelt opruimmaterialen beschikbaar aan haar vrijwilligers en organiseert bijeenkomsten met zwerfvuilrapers. Vanuit  wijkcentrum De Meent wordt tweemaal per jaar meegedaan aan een gezamenlijke schoonmaakactie.

Als kinderen vragen of ze mogen helpen geeft dat soms leuke gesprekken, Willem verwijst dan naar de gemeente, waar hun ouders opruimmaterialen voor hen kunnen regelen. Zijn grootste vondst was een gebruikte kruiwagen onder de struiken waar het opgedroogde cement nog in zat. Recent vond hij een geforceerde sleutelkluis, zoals gebruikt wordt door de thuiszorg met wisselende hulpverleners. 

Willem hoopt op nieuwe deelnemers die verantwoordelijk willen zijn voor het schoonhouden van (een stukje van) de eigen wijk. Hij ziet graag dat er in elke straat geregeld zwerfvuil wordt geraapt. Hij is jaloers op de Delftse Jutters die, gesponsord door het lokale bedrijfsleven, de beschikking hebben over “peukenzuigers”. Zou het niet mooi zijn als de in Amstelveen gevestigde vertegenwoordigers van de tabaksindustrie per wijkcentrum een peukenzuiger ter beschikking zouden stellen, oppert hij.

HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken. De app.helemaalgroen.nl maakt de afgelegde route zichtbaar op de kaart van Nederland. Jgeving. Amstelveen telt nu 32 deelnemers bij HelemaalGroen. Meer info: www.helemaalgroen.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie