Het opslagterrein in De Ronde Hoep met de piepschuim blokken.
Het opslagterrein in De Ronde Hoep met de piepschuim blokken. Foto: Rijkswaterstaat

Opslag van piepschuim blokken in De Ronde Hoep voor werk aan A9

10 september 2022 om 14:00 Verkeer en vervoer

OUDERKERK Op een weiland In De Ronde Hoep is aannemer Veenix gestart met het plaatsen van grote blokken geperst piepschuim (EPS). De aannemer gebruikt de blokken als funderingsmateriaal bij de verbreding van de A9. Het terrein in De Ronde Hoep doet de komende vier maanden dienst als opslagplek voor de blokken. Het overgrote deel daarvan zal worden gebruikt bij de werkzaamheden aan de Schipholbrug over de Ringvaart, maar op die locatie is te weinig ruimte om het materiaal op te kunnen slaan.

Rijkswaterstaat laat weten dat het piepschuim de komende vier maanden nauwlettend in de gaten gehouden zal worden om te voorkomen dat eventueel losgeraakt piepschuim in de polder belandt. In het geval daar wel sprake van is wordt dit door medewerkers van VeenIX opgeruimd. Indien nodig worden aanvullende maatregelen getroffen. Om te voorkomen dat de blokken tijdens hevige wind wegwaaien, zijn de blokken met spanbanden vastgezet.

Aan de kant van de weg is het terrein afgesloten met bouwhekken en een camera. De opslaglocatie in De Ronde Hoep maakt onderdeel uit van het Tracébesluit. Na realisatie van het project wordt de locatie weer als weiland verkocht door het Rijksvastgoedbedrijf.

De piepschuimblokken worden bij de Schipholbrug gebruikt als fundering voor de verbreding van de brug met extra rijstroken. In Ouder-Amstel wordt voor de fundering van de verbreding van de A9 zand gebruikt dat over een periode van circa twee jaar laag voor laag aangebracht wordt. Bij de Schipholbrug is deze tijd er niet. Er moet bijvoorbeeld rekening gehouden worden met bedienvrije periodes van de brug (dat zijn periodes dat de brug niet open kan door werkzaamheden) die afgestemd zijn met de scheepvaart. EPS-blokken zijn volgens Rijkswaterstaat een goede en veelgebruikte vervanger in de bouw. Als de blokken geplaatst zijn, worden ze afgedekt zodat er geen water bij kan komen. Vervolgens komt er puin, zand en asfalt overheen te liggen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie