Ovartaci, Zonder titel (Gl. Hovedbygning Risskov (Aarhus/Denmark), Het voormalig hoofdgebouw van psychiatrisch ziekenhuis in Risskov), ongedateerd, privé collectie.
Ovartaci, Zonder titel (Gl. Hovedbygning Risskov (Aarhus/Denmark), Het voormalig hoofdgebouw van psychiatrisch ziekenhuis in Risskov), ongedateerd, privé collectie. Cobra Museum/ Foto: Anders Sune Berg

Het verhaal achter de kunst ontdekken in Cobra Museum Amstelveen

11 maart 2023 om 08:00 Overig

AMSTELVEEN Het Cobra Museum houdt van vrijdag 24 tot en zondag 26 maart weer extra activiteiten onder het motto ‘Cobra Pakt Uit!’ Bezoekers en belangstellenden kunnen in het museum het verhaal achter de kunst ontdekken. Zo vinden er op vrijdag 24 en zondag 26 maart instaprondleidingen door de tentoonstelling ‘Becoming Ovartaci’ plaats in het kader van de Queer Geschiedenis Maand

Tijdens deze instaprondleidingen van ongeveer een half uur worden deelnemers meegenomen door het werk en het leven van de Deense kunstenaar Ovartaci (1894 – 1985, geboren als Louis Marcussen). Ovartaci bracht het grootste gedeelte van haar leven door in een psychiatrisch ziekenhuis, waar ze grote vrijheid kreeg om zich als kunstenaar te ontwikkelen. De instaprondleidingen vinden op beide dagen om 14.00 en 15.00 uur plaats. Deelname is gratis exclusief museumentree. 

(Tekst gaat door onder de foto)


Een van de foto’s uit het Home Art Project. - Stephanie Rhode

De Amstelveense kunstenaar Stephanie Rhode vertelt op zaterdagmiddag 25 maart het verhaal achter haar Home Art Project. Rhode heeft zich tot doel gesteld mensen om inwoners van alle 139 nationaliteiten die in Amstelveen wonen te fotograferen met een huisje van witte wol. Voor haar project maakt zij 139 foto’s van mensen terwijl zij denken aan ’thuis’. Een eerste deel van deze foto’s is te zien in het Cobra Museum. Stephanie Rhode vertelt over haar project en over haar zoektocht naar mensen van alle nationaliteiten in Amstelveen. Ook komen gefotografeerde deelnemers aan het woord. Aanvang 15.00 uur, toegang gratis. 

Op zondag 26 maart leest Lieke van Bibliotheek Amstelland tussen de kunstwerken in het museum voor uit onder andere het prentenboek ‘En ze leefden nog’, geschreven door Elisabeth Lucie Baeten en geïllustreerd door Flore Deman. Daarmee wordt ingehaakt op de tentoonstelling ‘Wij kussen de aarde’, waarin werk van Deense Cobra-kunstenaars te zien is. Zij lieten zich regelmatig inspireren door sprookjes en de noordse mythologie. Het voorlezen vindt verschillende keren per uur plaats tussen 13.30 en 15.30 uur.

Voor meer informatie www.cobra-museum.nl of via 020-547.5050.    

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie