Experimenteel schilderen in het Cobra Museum
Experimenteel schilderen in het Cobra Museum Foto: Evgeny Astapov

Weekend vol activiteiten in Cobra Museum rond expositie moderne Deense kunst

12 februari 2023 om 16:00 Kunst

AMSTELVEEN het Cobra Museum houdt van vrijdag 24 tot en met zondag 26 februari weer een weekend vol activiteiten rond de huidige tentoonstelling van Deense moderne kunst in het museum. Dit onder het motto ‘Cobra pakt uit!’

Op zaterdag 25 februari gaan de cartoonisten Sanaz Bagheri, Tjeerd Royaards en Jip van den Toorn onder leiding van journalist en schrijver Peter Wierenga in gesprek over de huidige stand van de beeldsatire. Aan bod komt onder meer hoe zij hun rol van cartoonist zien en wat een cartoon of tekening zo’n geschikte vorm voor maatschappijkritiek maakt. Bezoekers kunnen ook vragen over dit onderwerp stellen.

Deze ‘artist talk’ vindt plaats naar aanleiding van het Deense kunsttijdschrift Helhesten (1941-1944) dat veel aandacht krijgt in de lopende tentoonstelling ‘Deense Moderne Kunst 1934-1948 - Wij kussen de aarde’. Tijdens de Duitse bezetting vormden de satirische tekeningen in het magazine een artistieke uiting van verzet tegen het naziregime. Ook vandaag de dag zijn satirische tekeningen over de hele wereld een belangrijke manier van verzet. Het gesprek begint om 15.30 uur,  maar belangstellenden zijn ook eerder welkom om de tentoonstelling te bekijken. De voertaal van de ‘artist talk’ is Engels. Toegang; 15 euro, inclusief museumentree.

WORKSHOP EXPERIMENTEEL SCHILDEREN

Op zaterdag 25 februari houdt het museum ook van 13.00 tot 15.30 uur een workshop Experimenteel Schilderen voor volwassenen. Deelnemers maken kennis met Cobra-kunstenaars en kunnen zich laten inspireren door hun werk. De kunstenaars van de Cobra-beweging lieten zich leiden door het materiaal waarmee zij werkten, door de spontaniteit en de onvoorspelbaarheid ervan. Op deze manier ga de deelnemers aan de de workshop ook te werk. Deelname kost 30 euro (inclusief museumentree).

(Tekst gaat door onder de foto)


Rommelkunst. - Kringloopwinkel De Boem

WORKSHOP ROMMELKUNST

Een bijzonder programma-onderdeel is de workshop ‘Rommelkunst’ die op zondag 26 februari tussen 14.00 en 16.30 uur plaatsvindt. Het Cobra Museum en Kringloopwinkel De Boem dagen bezoekers dan uit om kunst te maken van overgebleven producten en onderdelen. Dit naar aanleiding van de visie van de Deense Cobra-kunstenaar Henry Heerup (1907-1993) die vond dat voor het maken van kunst geen dure verf of marmer nodig waren. In de tentoonstelling ‘Wij Kussen de Aarde’ is zijn werk ‘Vuilniskunstwerk met motorfiets’ te zien, waarin hij uit verschillende restmaterialen nieuwe kunst heeft gemaakt. Na afloop van de workshop wordt van alle werken tezamen een expositie in het museum gebouwd. Deelname is gratis (exclusief museumentree). Belangstellenden kunnen voor de workshop een tijdslot reserveren op de site van het Cobra Museum

(Tekst gaat door onder de foto)


Tentoonstelling Deense moderne kunst in Cobra Museum. - Peter Tijhuis

INSTAPRONDLEIDINGEN 

Verder vinden er van vrijdag 24 tot en met zondag 26 februari om 14.00 en 15.00 uur gratis instaprondleidingen voor volwassenen plaats, die gegeven worden door een museumdocent. Tijdens deze rondleiding van een half uur worden deeelneners meegenomen in de verhalen achter de kunstwerken van het drieluik van de Deense moderne kunst in het Cobra Museum. Deelname is gratis (exclusief museumentree).

Voor meer informatie: www.cobra-museum.nl of via 020-5475050.    

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie