Werk van Deense Cobra-kunstenaars is te zien in de expositie ´Wij kussen de aarde'.
Werk van Deense Cobra-kunstenaars is te zien in de expositie ´Wij kussen de aarde'. Matthijs Immink

Cobra Museum start Cobra-jubileumjaar met expositie ‘Ontmoet de Denen’

27 januari 2023 om 10:53 Kunst Tips van de redactie

AMSTELVEEN In het bijzijn van de ambassadeur van Denemarken in Nederland Jarl Frijs-Madsen is donderdagavond in het Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen het jubileumjaar Cobra 75 van start gegaan met de opening van het Drieluik ‘Ontmoet de Denen’. Het drieluik bestaat uit de exposities ‘Wij kussen de aarde, Deense moderne kunst 1934-1948’, ‘Becoming Ovartaci’ en ‘Je est un autre, Ernest Mancoba en Sonja Ferlov’.

De tentoonstelling ‘Wij kussen de aarde, Deense moderne kunst 1934-1948’ geeft een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen in de Deense kunst in de jaren voor, tijdens en direct na de Tweede Wereldoorlog, tot aan de oprichting van Cobra. In deze jaren ontwikkelde zich een spontane, abstracte kunstvorm die uniek was voor Denemarken en later een belangrijke wegbereider zou zijn voor de Cobra-beweging (1948-1951). De kunstenaars die Cobra begonnen kwamen uit Nederland, België en Denemarken. De Nederlandse en Belgische kunstenaars waren relatief jong, in tegenstelling tot de Deense kunstenaars die gemiddeld tien à vijftien jaar ouder waren. Zij hadden voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog al een artistieke ontwikkeling doorgemaakt en veel kunst tentoongesteld. Daarmee hadden ze een grote invloed op de jongere generatie Cobra-kunstenaars.

VERBAZINGWEKKEND VERHAAL

De tentoonstelling Becoming Ovartaci onthult het verbazingwekkende verhaal van de kunst en het leven van de Deense kunstenaar Ovartaci (1894 – 1985, geboren als Louis Marcussen). Ovartaci bracht het grootste gedeelte van haar leven door in een psychiatrisch ziekenhuis, waar ze grote vrijheid kreeg om zich als kunstenaar te ontwikkelen. De Deense Cobra-kunstenaar Asger Jorn was na een ontmoeting erg onder de indruk van haar werk en hij zorgde dat twee van haar werken werden opgenomen in de persoonlijke collectie van Jean Dubuffet (tegenwoordig Collection l’Art Brut in Lausanne). Lange tijd was de verificatie van deze twee werken een onopgelost mysterie, omdat ze niet in de database van het museum terug te vinden waren. Tot gast-curator Naja Rasmussen in juli 2022 tijdens het onderzoek en samenstellen van de tentoonstelling Becoming Ovartaci ontdekte dat de werken waren gearchiveerd onder de naam ‘Gonzales’, een naam die Ovartaci regelmatig gebruikte. In 2022 kreeg Ovartaci, zevenendertig jaar na haar dood, grote internationale bekendheid als onderdeel van de 59ste Biënnale van Venetië 2022.

KUNSTENAARSPAAR

‘Je est un autre, Ernest Mancoba en Sonja Ferlov’ toont de werken van de in Zuid-Afrika geboren beeldhouwer en schilder Ernest Mancoba (1904-2002) en de in Denemarken geboren beeldhouwer Sonja Ferlov (1911-1984). Beiden waren betrokken bij de oprichting van de Cobra-beweging in Denemarken, zij het aan de zijlijn. De levensverhalen van Ferlov en Mancoba zijn meeslepend en hadden een grote impact op hun kunst. Hun interraciale relatie was uniek in die tijd waardoor ze veel tegenwerking en racisme ervoeren. Een groot deel van hun leven brachten ze door als bijna-kluizenaars van de maatschappij, voornamelijk met elkaar. Door deze nauwe relatie bleven hun artistieke werken ontegenzeggelijk individueel, maar het werk van de een beïnvloedde dat van de ander. Het paar hield er dezelfde overtuigingen op na, waaronder de rol die kunst moet spelen om de mensheid samen te brengen op gemeenschappelijke grond. De tentoonstelling ‘Je est un autre’ laat zien hoe al deze verschillende aspecten hun kunst beïnvloedde.

Voor meer informatie: cobra-museum.nl/

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie