De gemeenteraadsleden Ewa Petiet (BBA) en Saloua Chaara (D66), woordvoerders media van hun fracties.
De gemeenteraadsleden Ewa Petiet (BBA) en Saloua Chaara (D66), woordvoerders media van hun fracties. Foto: Aangeleverd

Gemeenteraad Amstelveen wil versterking lokale journalistiek

17 december 2022 om 11:00 Overig

AMSTELVEEN De gemeenteraad wil versterking van de lokale journalistiek. Daartoe heeft de raad woensdag een motie aangenomen van BBA en D66. Er bestaat al wel een Mediafonds waarop journalisten een beroep kunnen doen, met name voor meer veeleisende producties, maar daarbij gaat het telkens om eenmalige projecten. Verder wordt het Mediafonds tot dusver onvoldoende benut doordat een kwalitatief goede journalistieke basisinfrastructuur in Amstelveen ontbreekt. Om die te versterken moeten er voor lokale media meerjarige subsidies komen, zodat die media in kwaliteit kunnen investeren. 

In een motie vroegen BBA en D66 met name om een budget voor de lokale publieke omroep. Daarmee kunnen RTVA en AAN na het samengaan tot 1Amstelveen de komende jaren werken aan een sterke basis. Volgens BBA-raadslid Ewa Petiet is onafhankelijke, pluriforme informatievoorziening op lokaal niveau belangrijk om de samenleving scherp te houden en voor de lokale democratie.

Wethouder Herbert Raat erkende dat continuïteit beter werkt dan de tot nu toe gevolgde werkwijze per project. De komende maanden wil hij hiertoe een voorzet geven voor een betere aanpak. Behalve voor de omroep, moet er volgens hem ook aandacht zijn voor andere vormen van journalistiek binnen Amstelveen. 

Michel Becker (Actief voor Amstelveen) vond de motie te vroeg komen. Volgens hem is niet gekeken naar negatieve punten uit een recent Rekenkameronderzoek naar hoe het mediafonds werkt: aanvragen zijn te ingewikkeld, jong talent moet meer kansen krijgen, werken journalisten met hulp van het fonds werkelijk onafhankelijk en is een opzet als stichting niet beter? Pas als dat allemaal geregeld is, wil Becker verder gaan. 

De motie werd met 32 stemmen voor en 4 tegen aangenomen. Tegen stemden behalve AVA ook 50PLUS en BVNL.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie