Afbeelding
Pixabay

Amstelveen komt met fonds voor lokale onderzoeksjournalsitiek

6 februari 2020 om 07:30 Overig

AMSTELVEEN Gemeente Amstelveen komt met een mediafonds om de lokale journalistiek in Amstelveen een impuls. Journalisten die een journalistieke productie willen maken kunnen een aanvraag doen bij het fonds. Een op te richten onafhankelijke mediaraad beoordeelt de aanvraag.

Het college van B en W heeft dinsdag besloten over een voorstel aan de gemeenteraad over de opzet van het mediafonds en de mediaraad. "Amstelveners hebben recht op te weten wat er in hun woonplaats gebeurt. Hiervoor is lokale onderzoeksjournalistiek een goed middel. Een onafhankelijk mediafonds kan een belangrijke bijdrage leveren aan dit soort journalistiek," aldus wethouder Rob Ellermeijer (Mediabeleid) in een toelichting op het voorstel.

De bedoeling van het mediafonds is om de publieke informatievoorziening voor Amstelveners te ondersteunen en te faciliteren. Het instellen van een onafhankelijk mediafonds is aangekondigd in het collegeprogramma 2018-2022. De gemeenteraad heeft het college in oktober 2019 gevraagd een voorstel te maken. 

Het voorstel voor de inrichting van het mediafonds en de procedures voor het instellen van de mediaraad wordt naar verwachting op 26 februari in de raadscommissie Burgers & Samenleving besproken. De werving voor de mediaraad begint na het besluit in de gemeenteraad. De mediaraad beoordeelt onafhankelijk de aanvragen voor journalistieke producties en adviseert het college. Het college toetst niet op inhoud, slechts of het voorstel voldoet aan de regels die zijn opgesteld. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie