Knalvuurwerk zoals rotjes zijn verboden.
Knalvuurwerk zoals rotjes zijn verboden. Pixabay

Gemeente wijst op vuurwerkregels: knalvuurwerk en vuurpijlen verboden

13 december 2022 om 09:00 Overig

AMSTELVEEN Met de jaarwisseling in aantocht wijst de gemeente op de vuurwerkregels die van kracht zijn. Sinds 2020 zijn de landelijke regels voor het afsteken van vuurwerk strenger geworden en geldt er een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. De afgelopen twee jaren mocht er helemaal geen  vuurwerk afgestoken worden vanwege de coronapandemie. Dit jaar mag dat wel, maar volgens de regels die in 2020 zijn ingevoerd. 

Dat betekent dat het afsteken van zwaar knal- en siervuurwerk, zoals rotjes, knalstrengen, Chinese matten, vuurpijlen en enkel schotsbuizen, Romeinse kaarsen en babypijlen niet is toegestaan. Dit is vuurwerk in de zogenaamde categorieën F3 en deels F2.

Wel toegestaan zijn: sterretjes, knalerwten, Bengaalse lucifers, grondtollen, trektouwtjes, cakes, compoundboxen, grondbloemen en fonteintjes (categorieën F1 en deels F2).

VERKOOPPUNTEN De gemeente roept inwoners op om alleen vuurwerk aan te schaffen bij verkooppunten die een vergunning hebben. Zij verkopen alleen vuurwerk dat is toegestaan. Het kopen en afsteken van oudejaarsvuurwerk is vanaf 16 jaar toegestaan. Verkopers van vuurwerk zijn daarbij verplicht om gratis veiligheidsbrillen en aansteeklonten mee te geven. Vuurwerk mag uitsluitend worden verkocht op 29, 30 en 31 december.

Het kopen van vuurwerk uit het buitenland is alleen toegestaan als het vuurwerk voldoet aan de eisen van de Nederlandse wet. Per auto mag maximaal 25 kilo vuurwerk vervoerd worden.

het afsteken van vuurwerk is alleen toegestaan op 31 december van 18.00 uur ‘s avonds tot 1 januari 2.00 uur ‘s nachts. Buiten deze tijden is het afsteken van vuurwerk strafbaar.

VUURWERKVRIJE ZONES Amstelveen kent een aantal vuurwerkvrije zones. Het afsteken van vuurwerk in deze zones is strafbaar: Het gaat daarbij om (heem)parken, schoolpleinen, de omgeving van locaties waar dieren worden verzorgd (kinderboerderijen, maneges, dierenasiel) en de omgeving van locaties waar mensen worden verzorgd (verzorgings- en verpleeghuizen, ziekenhuizen).

Het illegaal kopen, afsteken of in bezit hebben van vuurwerk is strafbaar. Afhankelijk van de overtreding kan de overtreder een boete of gevangenisstraf krijgen. Jongeren van 12 tot 18 jaar kunnen voor een Halt-straf in aanmerking komen.

De gemeente roept inwoners ook om het bij de politie te melden als zij denken dat ergens illegaal vuurwerk wordt opgeslagen of verkocht. Dit kan via telefoonnummer 0900-88 44, of anoniem bij Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800 - 70 00.

Voor meer informatie over de nieuwe vuurwerkregels: https://www.nieuwevuurwerkregels.nl/

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie