Hert afsteken van grondvuurwerk is bij de komende jaarwisseling toegestaan in Amstelveen.
Hert afsteken van grondvuurwerk is bij de komende jaarwisseling toegestaan in Amstelveen. Eric Hoenson

Geen totaalverbod op vuurwerk in Amstelveen

10 november 2021 om 12:22 Overig

AMSTELVEEN Amstelveen stelt bij de komende jaarwisseling geen totaalverbod op het afsteken van vuurwerk in. De gemeente volgt de landelijke regels, waardoor alleen fop- en schertsvuurwerk(categorie F1) en grondvuurwerk zoals fonteinen, cakes en batterijen (categorie F2) zijn toegestaan. Dat mag alleen afgestoken worden tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 2.00 uur. Het afsteken van knalvuurwerk, inclusief vuurpijlen, is sinds 2020 wettelijk verboden voor consumenten. Om te voorkomen dat inwoners carbid gaan zien als alternatief voor consumentenvuurwerk geldt er sinds 2020 in Amstelveen een verbod op vervoer en gebruik van carbid.

Het college van B en W vindt het niet nodig om in aanvulling op de landelijke regelgeving verdere maatregelen te nemen, omdat de jaarwisselingen in Amstelveen in de afgelopen jaren relatief rustig en zonder noemenswaardige incidenten zijn verlopen. De cijfers van politie, de geneeskundige hulpverleningsorganisatie in de regio en de afdeling Handhaving onderschrijven volgens B en W dit beeld. ‘Desalniettemin blijft Oud en Nieuw een evenement met een verhoogd risicoprofiel. Daarom bereiden wij ons zowel lokaal als in regionaal verband met de veiligheidspartners voor op een veilig verloop van de jaarwisseling,’ aldus B en W.

VUURWERKVRIJE ZONES Naast de landelijke regels hebben gemeenten wel de mogelijkheid om locaties aan te wijzen waar het verboden is om vuurwerk af te steken om gevaar, schade en overlast te voorkomen. In Amstelveen heeft het college enkele jaren geleden een aantal locaties aangewezen als vuurwerkvrije zones, waaronder de heemparken, schoolpleinen en bij plaatsen waar mensen of dieren worden verzorgd. Gezien het wettelijk verbod op vuurwerkpijlen en knalvuurwerk is de verwachting dat de vuurwerkrisico’s en -overlast komende jaarwisseling minder zal zijn dan in voorgaande jaren. Net als in 2019 ziet het college geen noodzaak om de huidige vuurwerkvrije zones uit te breiden.

TOTAALVERBOD AMSTERDAM Amsterdam heeft met ingang van komende jaarwisseling wel een totaalverbod op het afsteken van consumentenvuurwerk afgekondigd (met uitzondering van fop- en schertsvuuwerk) Voor zover op dit moment bekend voeren de overige gemeenten in de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland geen extra beperkingen in. ‘Omdat Oud en Nieuw vooral in de eigen omgeving wordt gevierd verwachten wij geen ‘vuurwerktoerisme’ van betekenis vanuit Amsterdam,’ zo stelt het college in een brief aan de gemeenteraad.

Bij de jaarwisseling van 2020 naar 2021 gold er landelijk wel een totaal verbod op afsteken van vuurwerk. Er was toen sprake van een bijzondere situatie vanwege de coronapandemie.

Voor meer informatie over de vuurwerkregels: amstelveen.nl/regelen-aanvragen/product/vergunningen_overig_vuurwerk-afsteken

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie