Het scholencomplex aan Orion in Middenhoven.
Het scholencomplex aan Orion in Middenhoven. Google Streetview

Schuiven met scholen Orion is lastig vraagstuk: ‘Desnoods De Meent slopen’

9 december 2022 om 16:00 Onderwijs

AMSTELVEEN De gemeente wil nieuwe gebouwen voor de scholen aan Orion, maar het staat nog lang niet vast hoe het eindresultaat er uit moet gaan zien. Het is zelfs niet uitgesloten dat voor een bevredigende oplossing wijkcentrum De Meent moet worden gesloopt. Raadsleden werden woensdagavond bijgepraat.

De Meent maakt deel uit van een complex waartoe ook de basisscholen De Pioniers, de Willem Alexanderschool en De Cirkel behoren. Andere onderdelen zijn een sporthal en een kinderopvang van Kinderrijk. De scholen dateren uit 1981. Ze zijn te klein voor de groeiende aantallen kinderen in Waardhuizen en Middenhoven en zwaar verouderd. Verder is de verkeerssituatie op Orion problematisch.

TWEE SCENARIO’S De rechthoekige sporthal vormt het hart van het huidige complex. De drie scholen en De Meent zijn elk tegen een zijde van de sporthal aan gebouwd. Voor de vernieuwing zijn er twee scenario’s: in scenario A blijven de sporthal en De Meent behouden en worden de scholen vervangen, waarbij De Pioniers overigens naar de overkant van Orion verhuist om meer ruimte te creëren voor de beide andere scholen. In scenario B, het ‘alles plat’-scenario, worden ook de sporthal en De Meent gesloopt. De voorkeur gaat uit naar het goedkopere scenario A, maar het is nog geen uitgemaakte zaak dat dit lukt.

KAPITAALVERNIETIGING Tijdens het raadsgesprek werd nadrukkelijk gezegd dat sloop van De Meent ‘de allerlaatste optie’ is. Het wijkcentrum is na een brand die in 2009 plaatsvond, ingrijpend aangepast en gemoderniseerd en wethouder Floor Gordon gaf woensdag aan dat het slopen ervan kapitaalvernietiging zou zijn. Scenario B is mede vanwege die sloop een flink stuk duurder. Een belangrijke factor in de afwegingen is de moeizame verkeerssituatie op Orion, waarvoor wijkbewoners tijdens eerdere inspraakrondes aandacht vroegen.

‘Sloop van De Meent is de allerlaatste optie.’

WONINGEN Intussen leven er ook ideeën om het toekomstige complex te verrijken met woningen dan wel zorgappartementen. VVD-raadslid Jet Smit vroeg zich echter af of dat gezien de verkeerssituatie op Orion verstandig is. Immers, woningen leveren extra verkeer op. Eventuele woningen komen echter pas ‘mogelijk’ aan bod als scenario A niet lukt. De bedoeling is nu om voor de komende zomervakantieperiode de keuze tussen de scenario’s A en B te maken en te komen tot een stedebouwkundige opzet alsmede een plan van eisen, zodat daarna het ontwerpen van de nieuwbouw kan beginnen.

TIJDELIJKE LOKALEN Als je scholen op dezelfde plek wilt herbouwen, dan moeten ze wel tijdelijk ergens anders naar toe. En dat is voor de Orion-plannen een groot vraagstuk op zichzelf, want er zijn in de dichtbebouwde omgeving weinig plekken waar flinke aantallen tijdelijke lokalen kunnen staan en waar ook het verkeer vlot en veilig kan worden afgewikkeld. Tijdelijke lokalen zouden, vooral wat GroenLinks betreft, demontabel moeten zijn, zodat ze na gebruik elders opnieuw opgebouwd kunnen worden. Er wordt echter inmiddels ook nagedacht over het tijdelijk inzetten van bestaande gebouwen, bijvoorbeeld lege kantoren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie