Afbeelding
GroenLinks

Geen modulaire lokalen als tijdelijke huisvesting voor basisscholen aan Orion

30 september 2021 om 15:32 Onderwijs

AMSTELVEEN De raad is woensdag niet akkoord gegaan met een motie van GroenLinks om zogeheten ‘modulaire’ schoollokalen in te zetten als tijdelijke huisvesting voor de basisscholen aan Orion. Tijdelijke gebouwen zijn daar nodig tijdens de sloop van de bestaande scholen en de bouw van nieuwe.

Modulaire lokalen kunnen, zodra ze niet meer nodig zijn, worden gedemonteerd om later bij andere scholen te worden geplaatst. Volgens GroenLinks-raadslid Cheimaa Aouni is dit een duurzamere oplossing dan traditionele noodlokalen. “Die bieden vaak op het gebied van akoestiek, binnenklimaat, licht en temperatuur geen goede leeromgeving,” zei ze. “Omdat modulaire lokalen verplaatst kunnen worden, leveren ze een bijdrage aan de reductie van CO2.” Haar idee was de tijdelijke modulaire lokalen aan het eind van het bouwproces te verplaatsen naar de nieuwbouw.

OVERBODIG De fracties van ChristenUnie, D66 en VVD vonden de motie overbodig, omdat de raad al eens eerder een dergelijke motie heeft aangenomen. Bert de Pijper (ChristenUnie) zei: “Ik neem aan dat het college druk bezig is die eerdere motie uit te voeren.” Tawros Aslanjan (D66) voegde daaraan toe dat de wethouder al eerder heeft aangegeven dat tijdelijke modulaire gebouwen gezien de korte beschikbare tijd aan Orion niet handig zijn. Aouni reageerde dat juist daarom een nieuwe motie nodig was, om de wethouder te prikkelen alsnog te kiezen voor modulaire bouw.

Wethouder Frank Berkhout zei echter klip en klaar er niets voor te voelen. “De scholen krijgen al flexibele nieuwe gebouwen,” zei hij. “Maar je moet dit per school bekijken en we hebben voor deze nieuwe scholen geen voornemens om delen ervan in de toekomst te verplaatsen of om ze kleiner te maken. En als je de tijdelijke lokalen naar de nieuwe scholen wilt verplaatsen, dan moet dat in de zes weken van de zomervakantie en die tijd is daarvoor te kort. Daarom doen we dit niet.” Berkhout wees er verder op dat de tijdelijke lokalen wel degelijk worden hergebruikt: “Zij het niet in Amstelveen. Het bedrijf waarvan we de lokalen huren haalt ze na gebruik weer weg en bouwt die vervolgens elders in Nederland weer op.”

De motie werd met 13 stemmen voor en 22 tegen verworpen. De raad ging wel unaniem akkoord met de nieuwbouw van scholen aan Orion.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie