Volgens een rapport van de Nationale Ombudsman lopen jongeren met een beperking veel risico op langdurige financiële problemen.
Volgens een rapport van de Nationale Ombudsman lopen jongeren met een beperking veel risico op langdurige financiële problemen. Pixabay

PvdA Amstelveen vraagt steun voor jongeren met een beperking

19 september 2022 om 14:00 Maatschappelijk

AMSTELVEEN De PvdA-fractie in de gemeenteraad heeft via schriftelijke vragen aan het college van B en W om steun voor jongeren met een beperking gevraagd. De partij verwijst daarbij naar het recente rapport ‘Meedoen zonder beperking’ van de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen. Dat rapport gaat over de financiële problemen van jongeren in de Wajong en Participatiewet. Volgens het rapport lopen jongeren met een beperking veel risico op langdurige financiële problemen. Dat komt onder andere door ingewikkelde wetten en regels, grote administratieve lasten, onzekere financiën en weinig toekomstperspectief.

PvdA-raadslid Rosalie Bouwman stelt voor het rapport onder de loep te nemen en te kijken hoe het in Amstelveen is gesteld met de begeleiding van jongeren met een beperking. Zij wijst daarbij ook op een toelichting op het rapport die de Nationale Ombudsman op Radio 1 gaf. “Hij vertelde dat mensen met een chronische handicap vaak jaarlijks moeten bewijzen dat zij dat jaar wéér niet konden werken. Dat terwijl ze nooit meer beter konden worden en hun toestand verslechterde. De PvdA vindt de menselijke maat bij aanvragen en begeleiding, zeker na de toeslagenaffaire, een topprioriteit. Dat mensen zich telkens weer moeten bewijzen kost tijd (en zeker als je bijvoorbeeld in een rolstoel zit), maar het is tevens een emotionele gebeurtenis. Ik vroeg me meteen af hoe dat in Amstelveen is. In het rapport bleken veel meer punten aangestipt waarvan ik me afvraag hoe het is gesteld in onze gemeente, aldus Rosalie Bouwman.

Ze haalt ook haar eigen ervaringen met de gemeente aan. “Ik zat vrij recentelijk nog zonder werk en in de bijstand. Terwijl ik vriendelijk werd geholpen was het een zeer moeilijke fase waar ik door de stress geen brief meer kon begrijpen, ook de gesprekken met de gemeente waren zeer spannend; ik was altijd bang het verkeerde te zeggen en dat ik mijn uitkering zou verliezen. Waar mijn overheidswantrouwen nu groot is, voelde ik mij toen afhankelijk en kwetsbaar. Het zo goed mogelijk helpen, heeft veel invloed op het welzijn van mensen. Ik kan me goed voorstellen dat dit voor mensen met een beperking, en daardoor afhankelijk van langdurige ondersteuning, nog veel emotioneler en pittiger is. Het rapport lijkt me een mooi document om in de gemeente ons voordeel mee te doen. Ik ben benieuwd naar de antwoorden. We zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de mensen met een beperking, kunnen ‘meedoen zonder beperkingen’ zoals het rapport stelt.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie