CDA-raadslid Arjen Siegmann.
CDA-raadslid Arjen Siegmann. René de Leeuw

Sociale kosten rijzen de pan uit, vooral Jeugdzorg steeds duurder

16 juli 2022 om 09:05 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Het sociaal domein (jeugd, zorg, werk) beslaat een steeds groter en snel groeiend deel van de gemeentelijke uitgaven. De gemeente gaf daar in 2018 64 miljoen euro aan uit. Voor 2023 staat 90 miljoen euro begroot. Dat is 35 procent van de alle gemeentelijke uitgaven. Dit baart lokale politici zorgen, zo bleek woensdag uit discussies in de raad..

“De oorzaak van de stijging is vooral de Jeugdhulp, waarvoor de kosten stegen van 15 naar 29 miljoen euro,” zei CDA-raadslid Arjen Siegmann. “Het blijft wonderlijk dat een stad als Amstelveen met z’n in doorsnee rijke en gezonde bevolking, zoveel kosten maakt op Jeugdhulp. Ik maak me hier ernstig zorgen over. Niet alleen om het geld, maar ook omdat er een leefwereld schuilgaat achter de getallen. Misschien is het ‘t overdreven hulpaanbod dat ons niet beter, maar zieker maakt, waarbij de hoge uitgaven erop duiden dat we het verkeerd aanpakken. Dat zegt ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten: gemeenten moeten de Jeugdhulp anders organiseren. Stop met het aanbieden van gratis hulp voor lichte problemen en concentreer je op de zware psychische problematiek en crises in gezinnen. De lichtere hulp kan blijven, maar met een grote eigen bijdrage.” Siegmann verwacht dat financiële druk de gemeente tot een dergelijke keuze gaat dwingen.

Jacqueline Höcker (GVA) vindt het wel een goede zaak dat Amstelveen aanbestedingen voor jeugdzorg gaat doen samen met Aalsmeer in plaats van regionaal: “Wij denken dat hierdoor zaken overzichtelijker worden en kosten lager.” Wethouder Frank Berkhout gaf aan dat Amstelveen nog niet af is van geldzorgen bij de Jeugdzorg: “Het Rijk compenseert van ons tekort van 9 miljoen slechts 4 miljoen, en vooralsnog eenmalig.” Wethouder Herbert Raat wees op het belang van de sport voor een gezonde geest in een gezond lichaam: “Sport kan fungeren als preventie voor geestelijke problemen.”

HULP Er kwamen meer sociale onderwerpen voorbij. Esther Veenboer (PvdA) merkte op dat geld niet altijd terechtkomt bij wie dit het hardst nodig heeft: “Door nieuwe regels laten bijvoorbeeld mensen die hulp in de huishouding heel goed zelf kunnen betalen, hun huis nu schoonmaken op kosten van de gemeenschap.” Emiel Sjaardema (50Plus) uitte kritiek op de energietoeslag: “Als je net boven de inkomensgrens zit, dan krijg je die 800 euro niet en zo is er meer dat je dan net niet krijgt. Een gestaffelde aanpak zou eerlijker zijn.”

De SP riep in een motie op sport en cultuur beter bereikbaar te maken voor mensen met een kleine beurs. Daartoe moet de huidige vergoeding van 250 euro wat de SP betreft omhoog naar 450 euro. “Ook zien we graag meer mogelijkheden voor het inzetten van de Amstelveenpas,” aldus SP-fractieleider Patrick Adriaans. De raad nam de motie unaniem aan. Wethouder Marijn van Ballegooijen kon zich wel in de motie vinden. Wat de energietoeslag betreft gaf hij aan dat Amstelveen hiervoor geen strakke grens hanteert: “We passen maatwerk toe voor mensen die niet helemaal aan de regels voldoen, om schrijnende grensgevallen te voorkomen.” Wethouder Floor Gordon wees op een actie om mensen met lage inkomens te helpen bij het vervangen van oude koelkasten en wasmachines om de energierekening omlaag te krijgen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie