Lonneke Bikker (links) en Sandrine Kwast (rechts)
Lonneke Bikker (links) en Sandrine Kwast (rechts) Caron Honold

Gratis yogales voor mensen met kanker bij Lonneke’s Huiskamer

Lokaal Deel je nieuws

Op zondag 5 juni is het Internationale Cancer Survivors Day. Een dag om stil te staan bij de ziekte, aandacht te vragen voor het feit dat iedereen ermee te maken kan krijgen, maar vooral om het leven (met of) na kanker te vieren. Cancer Survivors Day bestaat al 34 jaar, maar is in Nederland nog niet zo bekend.

Vorig jaar startte online magazine en community Shit or Shine daarom de actie #eensparklevoorjou om hier ook in Nederland meer aandacht voor te vragen. Dit jaar wordt de actie uitgebreid en nodigen zij zorgorganisaties uit iets te organiseren speciaal voor mensen die met kanker te maken hebben. 

Cancer survivor ben je vanaf het moment dat je de diagnose kanker hebt gekregen tot het moment waarop je nu bent in het leven. Cancer survivors vinden het vaak moeilijk om de draad na hun behandelingen weer op te pakken. De omgeving denkt dat ze weer ‘beter’ zijn als de behandelingen tegen kanker achter de rug zijn, maar niets is meer hetzelfde. Dat blijkt ook uit onderzoek: 

* 65% van de cancer survivors houdt last van gevolgen.

* Van hen heeft 40% bijvoorbeeld last van concentratieproblemen, seksuele problemen (44%) of vermoeidheid (68%).

* Maar liefst 57% van de respondenten voelt onbegrip van collega’s, leidinggevenden en werkgevers voor ‘late gevolgen’. 

Shit or Shine wordt sinds oktober 2020 gemaakt door en voor vrouwen met en na kanker. Daarbij staat positiviteit centraal: met oog voor de shit, maar focus op de shine! Dat doet Shit or Shine o.a. met:

• Gratis online magazine met wekelijks nieuwe blogs en artikelen over onderwerpen waar je mee te maken kan krijgen als je kanker hebt, of hebt gehad. 

• Sparkle-club: Een laagdrempelige online ontmoetingsplek, waar je in contact komt met andere ervaringsdeskundigen. 

• Trainingen die helpen bij het werken aan herstel, het opbouwen van energie en vormgeven van het leven. 

• CoachClub: Laagdrempelige toegang tot erkende coaches op het gebied van kanker.

Eén van die coaches is Sandrine Kwast. Zij richtte samen met Lonneke Bikker, Lonneke’s Huiskamer op in Amstelveen.

In deze huiskamer, die elke 2e en 4e vrijdag van de maand wordt georganiseerd is iedereen welkom die met kanker te maken heeft gekregen. 

Ter ere van Cancer Survivors day zal op de eerstkomende Huiskamer, vrijdag 27 mei (geopend van 10:30 - 12:30) een gratis yogales worden gegeven. De les start om 11:00. Aanmelden is niet nodig. 

Locatie: MOC gebouw, lindenlaan 75 Amstelveen

advertentie