Shosha Lissauer (links) en Aisa Mittendorff (rechts) bereiden het feestje van het Inloophuis voor.
Shosha Lissauer (links) en Aisa Mittendorff (rechts) bereiden het feestje van het Inloophuis voor. Naomi Heidinga

Inloophuis Amstelveen voor mensen met kanker viert lustrum

14 juni 2019 om 16:00 lokaal

AMSTELVEEN Het Inloophuis Amstelveen is een plek voor mensen die, op welke manier dan ook, geconfronteerd worden met de ziekte kanker en waar zij ervaringen kunnen delen. Twee keer in de maand, op zondagmiddag, kunnen mensen in het Inloophuis terecht. Er kan niet alleen gepraat worden, elke keer staat een ander onderwerp op het programma. Van creatief tot koken: het Inloophuis voelt voor velen daarom als een uitje. 16 juni viert het Inloophuis Amstelveen zijn vijfjarig bestaan.

Het Inloophuis is een initiatief van Shosha Lissauer. Ze kreeg op haar 42ste borstkanker, werd daarvoor behandeld en kwam er vervolgens achter dat ze erfelijk belast is, waardoor ze een groter risico heeft om kanker te krijgen. Daarop moest ze nogmaals de medische molen in, moest diverse operaties ondergaan. Toen ze alles eenmaal achter de rug had, wilde ze graag met anderen praten die haar begrepen. Maar ze kon voor haar gevoel nergens terecht. "Er zijn wel fora voor mensen die ziek zijn, maar als het inmiddels weer beter met je gaat, is er niets." Ze besloot daarop een boek te schrijven over haar ervaringen (met als titel 'En dan ineens heb je kanker'), om zo anderen tot steun te kunnen zijn.

Na de publicatie ging ze op zoek naar plekken om over het boek te vertellen. In andere gemeenten vond ze inloophuizen, plekken waar mensen die te maken hebben (of hebben gehad) met kanker terecht kunnen. In Amstelveen bestond zoiets nog niet. "Het was mijn droom om een dergelijke plek voor Amstelveen te creëren." En dat lukte. Vijf jaar geleden vond de eerste bijeenkomst van het Inloophuis plaats. Inmiddels heeft het Inloophuis onderdak gevonden in Villa Randwijck, aan het Catharina van Clevepark 10.

"Zonder vrijwilligers had ik het nooit kunnen doen," aldus Lissauer. Eén van de vrijwilligers is Aisa Mittendorff. Ze is oncologisch verpleegkundige. Haar kennis en ervaring komen van pas in het Inloophuis. "Ik merk dat mensen het fijn vinden als ze kunnen praten met iemand die hen begrijpt." Dat merkt Lissauer ook. "Tijdens het ziekteproces zijn de dokter en verpleegkundige er voor je als patiënt, maar ze hebben het vaak niet zelf meegemaakt. Het moeilijkste is het moment wanneer de dokter zegt dat het goed gaat en je drie maanden niet meer voor controle hoeft te komen. Voor de buitenwereld ben je dan beter. De ondersteuning valt weg, terwijl je lang nog niet alles kan en veel moet verwerken." Het omgekeerde gebeurt ook, wanneer je langzamerhand weer wil deelnemen aan het leven, terwijl geliefden je alles uit handen nemen. "Een simpel gesprekje hierover kan al zoveel betekenen voor iemands leven en welbevinden."

Praten over ervaringen met de ziekte mag, maar hoeft niet. "Het gaat niet alleen over kanker, maar ook over heel andere dingen." Daarnaast staat er elke keer een andere workshop op het programma. Van kaarten maken tot bloemschikken. "Ik heb onlangs gevraagd wat onze gasten leuk vinden om te doen. De groene blaadjes staan voor dingen die herhaald mogen worden, de gele voor nieuwe ideeën." Alcoholvrije cocktails maken is één van de suggesties. Zo kan ze qua programmering weer even vooruit. Eerst staat het verjaardagsfeestje op het programma, 16 juni wordt het jubileum gevierd, met taart, wethouder en bijzondere kunst. Zie: www.villarandwijck.nl. "Iedereen is welkom bij het Inloophuis, de toegang is vrij," benadrukt ze.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie