Pauluskerk
Pauluskerk Eddie de Blieck

Elf Amstelveense monumenten openen de deuren voor publiek

7 september 2022 om 07:59 Historie

AMSTELVEEN In het weekend van 10 en 11 september worden de Open Monumentendagen gehouden. Jaarlijks geeft een groot aantal monumenten het publiek op die dagen de kans om eens een kijkje te gaan nemen achter de mooie deuren of in een bijzondere tuin.

In Amstelveen en Nes zijn deze keer in totaal 11 monumenten te bezichtigen. Vaak zijn er ook nog activiteiten aan verbonden.

Een overzicht:

Buitenplaats Wester-Amstel, Amsteldijk Noord 55: Op zondag 11 september organiseren de Vrienden van Wester-Amstel een drietal rondleidingen door tuinen, park en de omgeving van het huis. Gidsen verhalen over verleden, heden en toekomst van deze buitenplaats uit 1662. De rondleidingen beginnen om 12.00 uur, 13.00 uur en 14.00 uur en duren circa 45 minuten. Per rondleiding kunnen maximaal 15 deelnemers mee doen. Gratis kaartjes kunnen worden gereserveerd via Billetto.nl, zoek op ‘Wester-Amstel’.

Heempark De Braak, bij Amsterdamseweg 252: Openbaar park met inheemse beplanting met kwekerij voor inheemse beplanting. Op zaterdag 10 en zondag 11 september worden om 11.00 uur en 14.00 uur excursies gegeven door de Heemparken van Amstelveen, door de beheerders van de heemparken van de gemeente Amstelveen. Verzamelen in de kwekerij in De Braak. 

Kerk Apostolisch Genootschap, Graaf Aelbrechtlaan 138: Het complex, bestaande uit een kerkgebouw en pastorie, is in 1940 naar een ontwerp van architect C.M. Bakker gebouwd en ligt middenin de wijk Elsrijk. Het apostolisch genootschap stelt het monument op zaterdag 10 september open voor geïnteresseerden van 10.00 tot 16.00 uur. Vanaf 13.30 uur zal er een muzikaal programma ten gehore worden gebracht met pijporgel, fluit en vleugel.

Kruiskerk, Van der Veerelaan 30: De Kruiskerk is de eerste van de zes naoorlogse Nederlandse Hervormde kerken van de architect en latere hoogleraar bouwkunde ir. Marius Duintjer. Tijdens de Open Monumentendagen is er, naast informatie over de geschiedenis van de Kruiskerk, een speurtocht voor kinderen. Ook zal er orgelmuziek te beluisteren zijn, en via korte filmpjes / diavoorstellingen zullen activiteiten belicht worden. Er is een expositie van kunstwerken gemaakt van verschillende materialen door Marga Jelles. Voor de expositie heeft ze een aantal van haar kunstwerken rond een bijbels thema samengebracht. Tot 30 oktober is de expositie te zien op woensdag van 15.00 tot 17.00 uur, zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur en zondag na de dienst, tot circa 14.00 uur. Meer informatie op www.kruiskerk-amstelveen.nl vinden en/of via Contact Kruiskerk, 06-21 12 45 67.


Joop Touw

Vereniging Historisch Amstelveen en AWN, Stadsplein 102: Op 10 september zijn van 11.00 tot 16.00 uur vrijwilligers van de Vereniging Historisch Amstelveen (VHA) en van de AWN (de vereniging van vrijwilligers in de archeologie), afdeling Amsterdam en omstreken aanwezig in de bibliotheek aan het Stadsplein. Om 12.00 uur is er een lezing over de opgravingen op de plek van ’t Kalfje. Deze herberg lag aan de Amstel bij de Kalfjeslaan en is eind 1966/begin 1967 gesloopt. Na opgravingen in de jaren ‘90 zijn onder andere de restanten van ’t Kalfje onderzocht. In de presentatie wordt aandacht besteed aan de bouwhistorie en aan de resultaten van de opgravingen.
Om 15.00 uur is er een algemene lezing over de geschiedenis van Amstelveen. De hele dag kunnen bezoekers informatie krijgen over de activiteiten van VHA en AWN en een doorlopende fotopresentatie bekijken.

Paaskerk, Augustinuspark 1: De kerk is in de jaren 1962-1963 gebouwd in opdracht van de Kerkvoogdij van de Hervormde Gemeente Amstelveen naar ontwerp van de architect ir J.B. van Asbeck. Zaterdag 10 september kunnen bezoekers worden rondgeleid in de kerkzaal en zal de organist het orgel bespelen. Ook wordt apart aandacht besteed aan de maatregelen die zijn genomen om het energieverbruik in de kerk te verminderen.


In de Paaskerk zijn zaterdag 10 september rondleidingen en klinkt er muziek. - Eddie de Blieck / BDU

Pauluskerk, Wolfert van Borsselenweg 116: De Pauluskerk vormt een monumentaal complex tezamen met de naastgelegen kosterij en pastorie. Het complex is fraai gesitueerd aan de rand van de wijk en vormt samen met het tegenover gelegen park een stedenbouwkundig ensemble. Zaterdag 10 september doet de kerk mee aan Open Monumentendag.

Begraafplaats Zorgvlied, Amsteldijk 273: Op zondag 11 september worden twee rondleidingen gegeven om 11.00 uur en om 14.00 uur. Aanmelden via: rondleidingzorgvlied@ziggo.nl onder vermelding van naam en het aantal personen dat wil deelnemen. De aanmelding wordt bevestigd en pas daarna is de plek verzekerd. Meer info over de rondleidingen is op de website te lezen.
Tijdens de rondleiding wordt verteld over de bijzondere graven op Zorgvlied, de rijksmonumenten, moderne aspecten van Zorgvlied en de bijzondere groencultuur.

Tekst gaat verder onder de foto.


Het beeld van Swiebertje op graf Joop Doderer op Zorgvlied. - Joop Touw / BDU

Sint Annakerk, Amsterdamseweg 22: De rooms-katholieke Sint-Annakerk naar ontwerp van J.P.L. Hendriks en H.C.M. Beers werd in 1928 gebouwd en ingewijd. De kerk ligt nabij de oude kern van Amstelveen. Tussen de kerk en laatstgenoemde is in 1970 de A9 aangelegd.
De kerk staat tegenwoordig bekend als ANNA, een cultureel centrum, brouwerij en horecagelegenheid. ANNA is tijdens de Open Monumentendagen geopend van 14 tot 23 uur.

Sint Urbanuskerk, Noorddammerlaan 126: De Sint-Urbanuskerk in Bovenkerk werd in 1889-1891 gebouwd naar ontwerp van architect Pierre Cuypers. Het is een driebeukige neogotische hallenkerk met transept en een zeshoekige, op de 15e eeuwse Haagse Jacobstoren geïnspireerde toren met een hoge spits. Op 15 september 2018 werd de kerk getroffen door een grote brand waarbij het schip werd verwoest.

Tijdens de monumentendagen kan de gerestaureerde kerk bezichtigd worden, kan de kerktoren worden beklommen (minimaal 1,20 m lengte en stevige schoenen aan, 2 euro per persoon en maximaal 5 euro per gezin). Bij mooi weer is Saartjes terras bij de oude historische keuken in de pastorie geopend.

Voormalige Jan Ligthartschool, Van Weerden Poelmanlaan 4: In de naoorlogse jaren bouwde de gemeente vooral in de uitbreidingswijken nieuwe scholen. Tussen 1949 en 1959 werden meer dan twaalf scholen gebouwd, waaronder de openbare lagere Jan Ligthartschool. Deze voormalige school doet tegenwoordig dienst als ateliergebouw voor kunstenaars. Zij laten tijdens de monumentendagen graag tussen 12.00 en 17.00 uur het gebouw zien.


Voormalige Jan Ligthartschool, nu Ateliers 2005. - Gemeente Amstelveen

Sint Urbanuskerk, Amsteldijk Zuid 144, Nes: De Rooms Katholieke Urbanuskerk, ontworpen door Jos Cuypers, werd in 1891 ingewijd. De kerk is het eerste zelfstandige werk van Pierre Cuyper’s zoon en is sterk geïnspireerd op de vroege gothiek. De Urbanuskerk is zondag 11 september van 11.00 tot 17.00 uur geopend voor bezichtiging.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie