De toren van de Urbanuskerk kan dit jaar niet beklommen worden.
De toren van de Urbanuskerk kan dit jaar niet beklommen worden. Joop Touw

Urbanuskerk Bovenkerk opent de deuren tijden Open Monumenten Dagen

24 augustus 2021 om 10:00 Activiteiten

AMSTELVEEN In het tweede weekend van september vinden weer de Open Monumenten Dagen plaats. Dit jaar is het thema ‘Mijn monument is jouw monument’. Hierbij staan gastvrijheid en openheid centraal. De Urbanuskerk te Bovenkerk doet altijd mee met deze dagen en ondanks dat de kerk momenteel niet vrij toegankelijk is, gaan op 11 en 12 september toch de deuren open voor belangstellenden.

‘Enthousiaste vaklieden en vrijwilligers zijn hard aan het werk om de kerk weer op te bouwen, net zo mooi als zij was en in sommige opzichten zelfs mooier’, meldt de Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus. Vanwege de coronamaatregelen kan de toren dit jaar niet worden opengesteld maar de stichting heeft ondanks dat gezorgd voor een leuk programma.

Zaterdag 11 september van 10.00 tot 16.00 uur en zondag 12 september van 12.00 tot 16.00 uur is voor het eerst een bezichtiging van de herstelde gewelven in de kerk mogelijk. Door een eindje de kerk in te lopen kunnen de herstelde en nieuw opgebouwde gewelven bekeken worden. Vanwege de veiligheid is het wel van belang dat de aanwijzingen van de vrijwilligers strikt worden opgevolgd want het blijft een bouwterrein.
Al enige tijd loopt de actie ‘Maak de Urbanus blij en sponsor een lei’, om zelf dakleien te signeren die op het dak van de kerk gelegd gaan worden. Alle mogelijkheden en plannen zijn te vinden op www.helponsuitdebrand.com.

In de torenkapel is een diapresentatie opgesteld over het verloop van de herbouw van de kerk en de dames die zich bezig houden met restauratie van de paramenten van de kerk (zoals priesterkleding) en de Bovenkerkse vaandels, zullen een deel van hun werk - en alles wat daarbij komt kijken - presenteren.
In samenwerking met de overige drie Urbanuskerken in Amstelland is een fietsroute uitgezet langs de vier Urbanuskerken die allemaal open zijn die dag. De fietsroute is te downloaden via onder andere de site www.helponsuitdebrand.com. Op de fietsroute met knooppunten is informatie van de vier kerken te vinden. Ook op de websites van deze kerken zijn veel wetenswaardigheden te vinden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie