Kudditji Kngwarreye
Kudditji Kngwarreye Guus Overkamp

Aboriginal kunst (4): ‘Emu-Dreaming’ Kudditj Kngwarreye

14 augustus 2021 om 12:30 Kunst

OUDERKERK In deze serie bespreekt Guus Overkamp deze maand elke week een kunstwerk uit zijn Aboriginal Art Amsterdam galerie, gevestigd in de Kerkstraat 31.

Een andere vertegenwoordiger van het schilderen van landschappen is Kudditji Kngwarreye. Hij werd rond 1928 geboren in Utopia, ongeveer 230 kilometer ten noord-oosten van Alice Springs en hij is overleden in 2017. Kudditji begint te schilderen op doek rond 1986. Hij schildert alleen de emu-dreaming, dit was de enige dreaming waar hij eigenaar van was. Traditionele Aboriginals schilderen in de regel alleen de dreamings waarvan ze eigenaar zijn.

In het begin schildert Kudditji op traditionele wijze door eerst de plattegrond van zijn geboortegrond aan te brengen door tientallen vierkanten op te vullen met gekleurde dotjes, waarop cirkels werden geschilderd die de emu in het landschap voorstelden. In de loop der jaren is deze stijl geëvolueerd tot een stijl  waar de plattegrond vlot en stevig wordt opgezet op een manier waar Kudditji zelf de emu is die over het land scharrelt. Hij dot met een volle penseel enkel keren op het doek en krabt de verf met het penseel uit. Zoals een kip naar insecten zoekt. Het resultaat: moderne kleurvlakken wat hem de bijnaam “Mark Rothko van de outback” heeft opgeleverd.

De galerie is geopend woensdag tot en met zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur en op afspraak: 06-53157956. Meer informatie: www.aboriginal-art-amsterdam.nl. Aboriginal Art Amsterdam, Kerkstraat 31, Ouderkerk a/d Amstel.

Lees ook het premiumartikel Galerie voor Aboriginal Art in Ouderkerk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie