Guus Overkamp runde hier tot voor kort dierenwinkel de Voerkraam. Maar hij besloot nu zijn passie achterna te gaan. Want hij verzamelt al 20 jaar Aboriginal Art uit Australië en is daar vele malen ook zelf geweest. “In 1999, na het zien van een televisieprogramma over een Nederlander die een van de belangrijkste aboriginal kunstgaleriehouders van Australië werd, werd ik op slag verliefd op de kunst van de aboriginals ”, zegt Overkamp. 

UNIEK Overkamp: “Na weken van verbouwen hebben we met trots in november onze aboriginal art galerie geopend. We verkopen uitsluitend aboriginal art, wat uniek is voor Nederland. Behalve schilderijen uit verschillende Australische regio’s, verkopen we ook kunstwerk van glas, gemaakt door een aborigine, servies met aboriginal motieven en verschillende sieraden.” 

ZO AUTHENTIEK De kunst van de Aboriginals is authentiek. Want ze kwamen niet in aanraking met andere kunstvormen. Ze gingen niet naar school, niet naar een museum of bibliotheek en hadden geen televisie. Overkamp legt uit: “Ondanks dat de Aboriginal-cultuur een van de oudste is wereldwijd, is hij een van de onbekendste. Maar doordat Aboriginals vanaf 1970 hun verhalen op linnen en board zijn gaan schilderen, vindt er nu een enorme inhaalslag plaats. Wat deze stroming zo uniek maakt is dat zij de laatste is die niet geïnspireerd of beïnvloed is door andere kunstenaars of culturen hetgeen ze daarom zo authentiek maakt. Inmiddels kunnen wij spreken van meerdere generaties kunstenaars. In onze collectie zit ook prachtig werk van de eerste generatie schilders, die we ook graag onder de aandacht brengen.”

EIGENAAR VAN EEN VERHAAL De cultuur van de Aboriginals is voor westerlingen verbazingwekkend. De cultuur is zo’n 60.000 jaar oud. Een geschreven taal hebben ze nooit gehad. Verhalen zijn overgeleverd via de gesproken taal en ook via een symbolische taal, dus via muziek en afbeeldingen. Oudere leden van de gemeenschap, die zich goed hebben gehouden aan de gebruiken en rituelen, kunnen op een gegeven moment het eigenaarschap van een verhaal toebedeeld krijgen. Sommigen zijn eigenaar van één verhaal, anderen van meer, afhankelijk van hun status. Eigenaar van een verhaal zijn betekent dat je dit mag gaan overleveren aan nieuwe generaties. 

WERELDBEROEMD Zo is een kunstenaar wereldberoemd geworden. Emily Kame Kngwarreye begon pas op 80-jarige leeftijd te schilderen op linnen en was eigenaar van meerdere verhalen. Zij werd een van de meest succesvolle Arboriginal artiesten en is misschien wel een van de belangrijkste Australische schilders van het afgelopen decennium. Werk van haar is ook te zien in de galerie. 

GALERIE In de galerie is er voor elk wat wils. Variërend van een cadeautje tot aan een professionele investering. Een klein doek is te koop vanaf 150 euro, groter en belangrijk werk vanaf 1000 euro tot een veelvoud daarvan. Overkamp: “We zullen regelmatig van collectie wisselen, zodat we de vele kunstenaars die we vertegenwoordigen, een podium kunnen geven. Ook kunt u bij ons terecht voor een leuk kerstcadeau. We hopen u binnenkort in onze galerie te kunnen verwelkomen.” De galerie is geopend woensdag tot en met zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur. Meer informatie: www.aboriginal-art-amsterdam.nl.

Dorothee Klopper

Dorothee Klopper
Foto: Dorothee Klopper
Guus Overkamp
Foto: Guus Overkamp
Dorothee Klopper
Foto: Dorothee Klopper
Dorothee Klopper
Foto: Dorothee Klopper
Guus Overkamp
Foto: Guus Overkamp
Dorothee Klopper
Foto: Dorothee Klopper
Guus Overkamp
Foto: Guus Overkamp
Dorothee Klopper
Foto: Dorothee Klopper
Dorothee Klopper
Foto: Dorothee Klopper
Dorothee Klopper
Foto: Dorothee Klopper