De indeling van de tennisbanen is veranderd. Ze liggen nu steeds met twee aan elkaar.
De indeling van de tennisbanen is veranderd. Ze liggen nu steeds met twee aan elkaar. Han Schooneman

Park Startbaan, het wordt steeds mooier!

2 juni 2021 om 11:53 Zakelijk

AMSTELVEEN Een groene oase, compleet met palmbomenlaan. Park Startbaan, het tennis- en biljartcentrum aan de Startbaan in Amstelveen heeft een metamorfose ondergaan. Tennisbanen zijn vernieuwd, er komen twee padelbanen bij, het biljartcentrum is gerenoveerd, clubhuis en terras worden aangepakt.

De transformatie is onderdeel van het plan Park Startbaan 2023, waarmee het park wordt klaargestoomd voor de toekomst.

Het is een project ‘van, voor en door de mensen op het Park’. “We doen het allemaal zelf,” zegt Rein Willems, voorzitter van de Stichting Tenniscentrum Startbaan. Eind 2017 heeft de LTC Startbaan het Park van de Gemeente overgenomen en zijn eigendom en beheer ondergebracht bij de Stichting. “De stichting wordt gerund door vrijwilligers en met hen is een plan gemaakt om het park toekomstbestendig te maken, Park Startbaan 2023. Dan moet de renovatie en vernieuwing van het park gereed zijn.”

“Wij wilden grip krijgen op het deels achterstallige onderhoud. En wij wilden met de overname zelf de toekomst van het park bepalen, in eerste instantie vanuit het perspectief van de tennissers. De tennisbanen moesten vernieuwd worden, evenals de hekken om het tennispark. Hetzelfde gold voor het sanitair en de kleedkamers.” Inmiddels zijn de tennisbanen aangepakt, en is het hekwerk vervangen. “We hebben de indeling een beetje veranderd. In plaats van een afgesloten centercourt, hebben we nu telkens twee banen naast elkaar.” Zo is ruimte ontstaan voor een tweede terras tussen de banen. “Hier komen nieuwe bankjes te staan en er is ruimte voor een mobiele bar.”

KIJKJE NEMEN “Wij zijn zelf blij verrast over het effect van deze vernieuwingen en nodigen graag iedereen uit om een kijkje te komen nemen. Dat is heel goed te koppelen aan een lidmaatschap bij de LTC Startbaan via een aantrekkelijk zomerlidmaatschap:

de Zomerchallenge. Je kunt van 1 juni tot en met 31 augustus drie maanden gezellig bij ons tennissen, tegen het aantrekkelijke tarief van 75 euro.”

PADELBANEN Een belangrijke wens ten tijde van de overname was de aanleg van padelbanen. “Padel is een sterk opkomende sport. Deze sport, een combinatie van tennis en squash, komt oorspronkelijk uit Mexico en is vanuit Spanje naar Nederland overgewaaid. In de regio Groot Amsterdam zijn inmiddels diverse banen gerealiseerd, maar vaak solitair, zonder een sportomgeving. Op Park Startbaan is ruimte gevonden voor 2 padelbanen en die passen in het hele vernieuwingsproces. De padellers komen dus in een warm nest, een mooi tennispark met alles er op en eraan. Naar verwachting zullen de banen vanaf eind juni door iedereen gehuurd kunnen worden en zorgen wij voor kennismakingsprogramma’s,” aldus Willems.

Binnen in het clubhuis is ook al veel gebeurd. “Het sanitair en de kleedkamers zijn vernieuwd en het biljartcentrum is nu echt onderdeel van het geheel geworden. In 2012 was er voor de meer dan 250 biljarters een nieuw centrum gebouwd, maar het hoorde er nog niet echt bij. De nieuwe, open gang tussen biljartcentrum en clubhuis heeft daar verandering in gebracht.”

BILJARTCENTRUM Daarnaast valt direct op dat de biljartruimte veel sfeer gekregen heeft. “Van een kale gymzaal hebben we de zaal omgetoverd in een soort Amsterdamse kroeg. Op de wanden hangen sfeerfoto’s, de indeling is veranderd en de bar is vernieuwd.” De leden van de biljartclubs zijn er enthousiast over. “Vanwege corona konden we vijf maanden lang geen biljarters ontvangen, omdat binnensporten niet mogelijk was. Die tijd hebben we gebruikt om de zaal de vernieuwen. We hebben ze in de tussentijd op de hoogte gehouden van de verbouwing, en ze konden dan ook niet wachten tot ze hier weer terecht konden.”

PARK STARTBAAN Bij het maken van al de plannen hoort ook een nieuwe uitstraling. Met de tennisvereniging is daarom gekozen voor een nieuwe naamgeving. “Bij die nieuwe naam, Park Startbaan, is een nieuw logo ontwikkeld en dat prijkt nu op de hoge hal. Park Startbaan dekt precies de lading: we hebben hier aan de Startbaan een parkachtige omgeving waar je heerlijk kunt sporten en recreëren. We zitten aan de buitenzijde langs de Beneluxbaan, maar dankzij de bomen om het park heb je dat niet in de gaten. Het zicht op de weg wordt door de bomen onttrokken en de auto’s hoor je nauwelijks.”

VERNIEUWEN CLUBHUIS De vernieuwing van Park Startbaan is inmiddels een heel eind op streek, maar tot 2023 staat er nog veel op het programma. “Het vernieuwen van het clubhuis staat voor het komende jaar gepland, de bar wordt gemoderniseerd en het terras uitgebreid. Dat kan door het weghalen van de tribune, die bij het centercourt staat. De tribune in zijn huidige vorm staat eigenlijk alleen maar in de weg. Nu heb je vanaf het terras geen lekker zicht op de banen. Dankzij een andere indeling willen we dat sterk verbeteren.”

Wil je op de hoogte blijven van al deze plannen van Park Startbaan? Kijk op www.parkstartbaan.nl. Daar vind je ook informatie over lidmaatschap van de tennisvereniging en biljartclubs en het huren van een binnenbaan, biljarttafel of padelbaan.



 Komend jaar wordt het clubhuis vernieuwd en het terras uitgebreid. (Impressie: Eric Snoeck)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie