De wijkbus gaat rijden van en naar Ziekenhuis Amstelland.
De wijkbus gaat rijden van en naar Ziekenhuis Amstelland. Gemeente Amstelveen

Wijkbus Kostverloren stap dichterbij

22 december 2020 om 14:32 Verkeer en vervoer

AMSTELVEEN Een kleine wijkbus in Kostverloren en Bankras-Noord is kansrijk. Uit een recent onderzoek in opdracht van de gemeente blijkt dat onder bewoners belangstelling bestaat voor een kleine bus met vaste route en dienstregeling. Daarnaast onderzoekt de gemeente de inzet van een elektrische taxidienst (Smobmax) in gebieden waar veel senioren wonen en de afstand tot ov-haltes groot is.

WIJKBUS De wijkbus zou moeten gaan rijden van en naar Ziekenhuis Amstelland en aansluiten op haltes van hoogfrequent openbaar vervoer zoals R Net buslijn 300 en twee haltes van de Amsteltram. In de wijkbus kan waarschijnlijk worden betaald met de OV-chipkaart. De plannen worden nu verder uitgewerkt. Maar omdat het een kleine bus is, kan deze pas gaan rijden als de coronamaatregelen worden versoepeld.

SMOBMAX Een andere optie voor aanvullend vervoer die nog in de oriënterende fase is, is de ‘Smobmax’, een kleine elektrische auto die bewoners binnen de wijk verplaatst, bijvoorbeeld naar een supermarkt of naar een bushalte. Dit vervoer wordt van tevoren telefonisch of via een app besteld. De ritprijs is nader te bepalen, vanzelfsprekend is deze laag.

VRIJWILLIGERS Beide systemen worden gedragen door vrijwilligers. Voor de wijkbus is een aantal inwoners geïnteresseerd om als vrijwilliger actief te zijn. De haalbaarheid van de Smobmax is afhankelijk van de vrijwilligers, die dit initiatief mede willen trekken en de belangstelling vanuit de doelgroep. Dit wordt komende maanden verder onderzocht. Afhankelijk van de resultaten wordt gedacht aan een pilot in één wijk in Amstelveen.

Wanneer er kan worden gestart met de wijkbus hangt af van de versoepeling van de coronamaatregelen. Mogelijk biedt de introductie van dit soort aanvullend vervoer een vliegwiel voor andere wijken. Als de wijkbus Kostverloren en mogelijk de Smobmax hun intrede hebben gedaan, onderzoekt de gemeente aanvullend vervoer in/van/naar het Oude Dorp en omgeving, waar ’s avonds en op zondagen geen openbaar vervoer rijdt.

Met deze plannen voor de wijkbus en de oriëntatie van de Smobmax geeft het college van B en W invulling aan verschillende moties vanuit de gemeenteraad over fijnmazigheid in het openbaar vervoer en aanvullend sociaal vervoer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie