
Gerard Slegers van de Vervoerregio Amsterdam (links) verricht de officiële handeling. Rechts presentator Humberto Tan.
(Michiel Ton.com
)Nieuwe Amstelveenlijn feestelijk van start gegaan
AMSTELVEEN De vernieuwde Amstelveenlijn is zondagmiddag feestelijk in gebruik genomen. Al ’s ochtends vroeg, om precies 7 minuten over 7 vertrok de eerste tram met het nieuwe lijnnummer 25 volgens de officiële dienstregeling vanaf de halte Westwijk richting station Amsterdam-Zuid.
Gerard Slegers, portefeuillehouder van de Vervoerregio Amsterdam, die de opdracht voor het tramproject gegeven heeft, verrichtte de officiële openingshandeling door symbolisch een grote lichtschakelaar over te halen, waarmee een lichtshow begon die op een van de gloednieuwe 5G trams werd geprojecteerd. Dat gebeurde op het tramopstelterrein in de polder ten zuiden van Westwijk. Slegers toonde zich apetrots dat het project niet meer dan de begrote 300 miljoen euro heeft gekost en op tijd klaar was, en dat de trams op tijd zijn geleverd. “Daarmee hebben wij bewezen dat het mogelijk is om grote lightrail projecten binnen budget en planning te voltooien,” zei hij.
ACHT KEER PER UUR Ondanks corona rijden de trams nu de dienstregeling zoals ze die ook zonder corona gereden zouden hebben. In de ochtend- en avondspits rijden de trams acht keer per uur, op rustiger delen van de dag vier of zes keer per uur. Het GVB sluit de eerste tijd vertraging of het uitvallen van ritten door kinderziekten niet uit. Dat moet volgens de vervoerder snel verbeteren. Zondag waren er voor de passagiers op de halteperrons presentjes, die op veilige afstand van anderhalve meter werden uitgereikt met grijpers om coronabesmetting te voorkomen.
Langs de lijn staan slechts op vier haltes kaartautomaten: Van Boshuizenstraat, Uilenstede, Kronenburg en Ouderkerkerlaan. Het is echter ook mogelijk kaartjes te kopen in de tram. In het achterste tramstel van ieder tramkoppel is een conducteur aanwezig bij wie de reiziger een kaartje kan kopen. Kaartjes kopen bij de trambestuurder is niet mogelijk.
VITAL Het project is uitgevoerd door de aannemerscombinatie VITAL, waarin VolkerWessels, Van Hattum en Blankevoort, VolkerRail en KWS samenwerkten. Het hoogtepunt van de klus was het binnen zes weken bouwen van de twee verdiepte haltes onder de kruispunten van de Beneluxbaan met Kronenburg en Zonnestein, midden in de zomer.
Er zijn overigens nog wel wat kleinere werkzaamheden gaande. Zo krijgen de onderdoorgangen bij een aantal haltes nog een opknapbeurt en worden de reisinformatieborden op de perrons verplaatst om de zichtbaarheid ervan te verbeteren. De gemeente Amstelveen herstelt de komende tijd het groen dat voor het ingrijpende project heeft moeten wijken. Andere klusjes zijn het veiliger maken van de fietsroutes over de ongelijkvloerse kruisingen en het verbeteren van de fietspaden langs de Beneluxbaan.
HALTEBORDEN Bij de feestelijke opening zondagmiddag, gepresenteerd door Amstelvener Humberto Tan, werden de winnende lotnummers bekend gemaakt voor de mensen die meedongen naar de afgedankte halteborden van de oude haltes, om die als herinnering aan de vroegere Amstelveenlijn over te nemen. Voor de 45 borden waren er 600 gegadigden. Er waren ook twee Metro-kubussen te winnen. De winnende nummers staan op de site van Amstelveenlijn.
De tramlijn wordt de komende jaren doorgetrokken naar het centrum van Uithoorn over een afstand van 4,5 kilometer. De voorbereidingen zijn al in volle gang en de bouw begint volgend jaar. De eerste trams moeten in 2024 gaan rijden.
Lees ook het premium-artikel: ‘Amstelveenlijn staat in de startblokken.’
René de Leeuw



