Pier Rienks (CDA) bepleitte een verbod op carbidschieten.
Pier Rienks (CDA) bepleitte een verbod op carbidschieten. René de Leeuw

Raad verbiedt carbidschieten, maar lachgas mag wel

18 december 2020 om 09:30 Politiek

AMSTELVEEN Carbidschieten wordt in Amstelveen verboden. Dat heeft de gemeenteraad woensdagavond besloten op voorstel van het CDA. Een motie van AVA om ook lachgas te verbieden, wees een raadsmeerderheid echter af. Dit gebeurde bij de besluitvorming over aanpassingen van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).


De regering heeft wel het afsteken van vuurwerk rondom de jaarwisseling verboden, maar carbidschieten mag wel. De vrees bestaat daarom dat mensen in carbidschieten een alternatief gaan zien voor vuurwerk. CDA-fractieleider Pier Rienks constateerde dat er in Amstelveen weliswaar geen traditie van carbidschieten bestaat, maar dat er, als het toch gebeurt, gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. “De zorgsector en mensen die verantwoordelijk zijn voor handhaving, die het nu al zwaar hebben, mogen hierdoor niet nog eens extra worden belast,” zo motiveerde Rienks zijn amendement.


MUG Patrick Adriaans (SP) uitte twijfels over de handhaafbaarheid van een verbod, omdat in het amendement ook het bezit en vervoer van carbid verboden zijn, terwijl de stof ook wel gebruikt wordt als bestrijdingsmiddel. “We schieten met een kanon op een mug,” zei hij. Volgens Martin Kortekaas (GroenLinks) is de mogelijkheid van het aanpakken van carbidschieten al voldoende in de bestaande wet- en regelgeving opgenomen. Harmen van der Steenhoven (D66) voelde met het oog op corona wel voor een tijdelijk verbod op carbidschieten, maar een verbod voor altijd, zoals het CDA wilde, dat ging hem te ver: “We zouden een verbod kunnen voorstellen dat na één of twee jaar weer komt te vervallen. Als er aanleiding voor is, dan kunnen we het altijd nog voor langere tijd verbieden.” Rienks verwacht echter dat het met vuurwerk niet meer wordt als in het verleden en vreest daarom dat carbidschieten een blijvend alternatief wordt. “En er zijn wel meer zaken verboden die maar weinig voorkomen,” zei hij.


TIJDSLIMIET Burgemeester Tjapko Poppens stelde voor het verbod gewoon in de APV op te nemen zonder daar verder een tijdslimiet bij te vermelden. “Als het volgend jaar niet meer nodig blijkt, dan halen we het er gewoon weer uit,” zei hij. “De APV wordt toch ieder jaar aangepast.”
Hierop stelde Van der Steenhoven voor het amendement te wijzigen met een bepaling voor beperkte duur. Rienks voelde daar eerst niets voor, maar mede-indiener van het amendement Ruud Kootker (BBA) was wel bereid tot zo’n beperking. Vervolgens ging Rienks alsnog overstag, omdat hij zo ook D66 over de streep kon trekken het amendement te steunen. Uiteindelijk ging de raad met 32 stemmen voor en 5 tegen met de carbid-motie van het CDA akkoord. PvdA en SP stemden tegen.


LACHGAS Anders verliep het met het AVA-amendement over lachgas. AVA-fractieleider Michel Becker kan zich niet vrolijk maken over de opmars van lachgas en pleitte daarom in zijn amendement voor een lachgasverbod in de APV: “Het gebruik van lachgas door jongeren neemt hand over hand toe,” zei hij. “Niet alleen tijdens evenementen, party’s en andere feesten, maar ook in het verkeer. Lachgas kan ernstige gezondheidsklachten teweegbrengen en is een gevaar in het verkeer.” 


 AVA-fractieleider Michel Becker lukte het niet de raad over te halen tot een lachgasverbod. (Foto: René de Leeuw)

Het college stelde voor het recreatief gebruik van lachgas in de APV slechts strafbaar te stellen in bepaalde gebieden en voor beperkte tijd. Becker wilde een totaalverbod in heel Amstelveen. Hij wees ook op de overlast die ontstaat door rondslingerende lachgascapsules.


ALCOHOL Patrick Adriaans (SP) vroeg zich af waarom AVA een maatregel voorstelde voor lachgas die voor alcohol niet mogelijk is. Hij verwachtte dat een verbod juridisch geen stand houdt wanneer een overtreder dit voor de rechter aanvecht. Bert de Pijper (ChristenUnie) wees erop dat in Haarlem al wel een lachgasverbod is opgenomen in de APV: “Voor alcohol hoeft dat niet, omdat dit landelijk geregeld is. Voor lachgas is er geen landelijk verbod en daarom moeten gemeenten dit zelf aanpakken.”
Ruud Kootker (BBA) vond een algeheel verbod voor heel Amstelveen te ver gaan, net als PvdA en D66. Harmen van der Steenhoven (D66) merkte op dat de APV gaat over openbare orde en veiligheid en niet over het verbieden van stoffen: “Er vindt nu een discussie plaats om lachgas op te nemen in de Opiumwet. Laten we gewoon de uitkomst van die ontwikkeling volgen. Verder zegt de Wegenverkeersweg duidelijk dat als een bestuurder kan weten dat een stof de rijvaardigheid nadelig beïnvloedt, die stof te allen tijde verboden is.”


ONTRADEN Poppens ontraadde het amendement. Hij onderschreef de constateringen van D66 dat de staatssecretaris van Justitie overweegt lachgas in de Opiumwet op te nemen en dat op grond van de Wegenverkeerswet het gebruik van lachgas nu al strafbaar is. “Er is dus al een mogelijkheid om daartegen op te treden. Wat het college in de APV wil regelen betreft vooral de overlast.”
De raad wees het lachgas-amendement af met 32 stemmen tegen en 5 stemmen voor. Voorstemmers waren AVA, CDA en ChristenUnie.

René de Leeuw



Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie