Afbeelding
Aalt Guliker

CDA Amstelveen: ‘Verbied carbidschieten’

3 december 2020 om 15:00 Politiek

AMSTELVEEN Carbidschieten moet in Amstelveen verboden worden. Dat stelde CDA-burgerraadslid Bert Rouwenhorst dinsdag voor in een raadscommissie. Hij kondigde voor de komende raadsvergadering een amendement aan met het voorstel zo’n verbod op te nemen in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening).

“Naar aanleiding van het verbod op vuurwerk rond de jaarwisseling zijn er aanwijzingen dat er in Amstelveen mensen zijn die overwegen met carbid aan de slag te gaan,” aldus Rouwenhorst. “Een landelijk verbod op carbidschieten komt er niet, omdat dit elders in het land gezien wordt als cultureel erfgoed. Het CDA vindt dit echter ongewenst in Amstelveen. Wij willen het daarom verbieden, en niet alleen voor dit jaar. Er is grote onbekendheid met het gebruik en de gevaren van carbid. Er is geen gebruiksaanwijzing voor, zoals die er voor regulier vuurwerk wél is. Omdat niet iedereen beschikt over melkbussen, gaan mensen alternatieven zoeken. En door onbekendheid met de explosiekracht van carbid kan dat tot gevaarlijke situaties leiden.”

Rouwenhorst vreest dat carbidschieten in de bebouwde kom kan gaan gebeuren in plaats van, zoals volgens de traditie, in buitengebieden. Ook verwacht hij dat er dan mensen gewond raken, wat leidt tot meer beroep op medische zorg, wat met het oog op corona momenteel ongewenst is. “Daarom achten wij carbidschieten onverantwoord,” aldus Rouwenhorst.

POSITIEF Burgemeester Tjapko Poppens toonde zich positief. “In Amstelveen is carbidschieten geen traditie en er staat niets over in de APV. Het geldt niet als vuurwerk, dus als er niets aan de APV verandert, dan mag carbidschieten gewoon. Er zijn meer gemeenten, waaronder Amsterdam, die een verplaatsing van vuurwerk naar carbidschieten willen voorkomen door een verbod op te nemen in de APV.” Poppens toonde zich bereid het CDA te helpen bij het opstellen van het amendement.

De commissie sprak over nog twee punten om de APV aan te passen. Zo wil het college lachgas in delen van Amstelveen verbieden. “Niet om een heksenjacht te openen,” aldus Poppens. “Want ik bepaal niet of lachgas slecht is voor een mens. Maar handhavers moeten wel kunnen optreden als er klachten komen van bewoners over overlast en troep op straat zoals ballonnetjes en lachgaspatronen.” Een andere aanpassing van de APV betreft een betere aanpak van ondermijnende criminaliteit, zoals drugshandel, witwassen, fraude en arbeidsuitbuiting.

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie