Afbeelding
René de Leeuw

Expositie surrealistische topstukken in Cobra Museum

6 maart 2020 om 10:34 Kunst

AMSTELVEEN  Het Cobra Museum in Amstelveen heeft komende zomer een bijzondere tentoonstelling op het programma staan.  Onder de titel 'This is Surrealism! The Boijmans Masterpieces'. Alle werken uit deze tentoonstelling zijn afkomstig uit de wereldberoemde collectie surrealisme van het Rotterdamse museum Boijmans Van Beuningen. Die collecte bevat onder meer werken van Salvador Dali en René Magritte. Museum Boijmans van Beuningen is de komende jaren gesloten in verband met een ingrijpende renovatie. 

De tentoonstelling 'This is Surrealism' is vanaf 1 mei tot en met 30 augustus te zien in het Cobra Museum. De expostitie laat een overzicht zien van wat de belangrijkste uitgangspunten en drijfveren van de surrealisten zijn. Negen surrealistische thema's met titels als 'Paranoia en metamorfose', 'Toeval en automatisme' en 'Naaimachine en paraplu' geven samen een antwoord geven op de vraag: wat is surrealisme?

De collectie van Boijmans van Beuningen is bijeengebracht vanaf de jaren 60. In de aanloop naar de Dalí-tentoonstelling, die Museum Boijmans Van Beuningen in 1970-1971 organiseerde, maakte conservator Renilde Hammacher-Van den Brande kennis met de rijke Britse dichter: Edward James. In de jaren 30 was hij de belangrijkste mecenas van Salvador Dalí en had zodoende een grote hoeveelheid topstukken van hem vergaard. Toen James hoorde dat Hammacher de eerste Europese overzichtstentoonstelling over Dalí organiseerde, was hij bereid om zeer veel kunstwerken uit zijn collectie uit te lenen. Mede door het succes van de tentoonstelling besloten James en het bestuur van zijn stichting na afloop om diverse stukken in langdurig bruikleen aan het museum te geven. Uiteindelijk werden maar liefst veertien schilderijen en gouaches van Dalí en René Magritte door het museum gekocht. Deze werken vormen nu het hart van de unieke surrealisme verzameling van het Rotterdamse museum. Deze collectie surrealisten zal de komende jaren een reis maken over de wereld en in Nederland terugkeren in het volledig gerenoveerde Museum Boijmans Van Beuningen.

Het Cobra museum is gedurende deze tentoonstellingen 7 dagen per week open. Voor de tentoonstelling moet een toeslag van 5 euro op de normale ticketprijs betaald worden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie